Ministrica Vučković održala drugu video konferenciju s EU kolegama

Ministrica Vučković održala drugu video konferenciju s EU kolegama

Ministrica Marija Vučković održala je 13. svibnja iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu drugu po redu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo. Cilj konferencije bio je razmjena informacija o trenutnom stanju sektora kao i utjecaju paketa mjera donesenih i implementiranih od posljednje konferencije održane 25. ožujka 2020. godine na kojoj je identificirano stanje i usuglašen smjer odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19.

- U samo mjesec dana od naše posljednje konferencije paket mjera za pomoć sektoru ribarstva i akvakulture već je bio na snazi. I u području poljoprivrede reakcija je bila brza pa je u tri kruga izdan paket mjera za poljoprivredne proizvođače. Tadašnja inicijativa hrvatskog Predsjedništva bila je pravovremena i dobro prihvaćena, a Europska komisija je svojim prijedlozima reagirala vrlo spretno, brzo i u opsegu u kojem je mogla.

Danas se postavilo pitanje hoće li to biti dovoljno i što još možemo učiniti da bi pomogli održavanju poljoprivredne proizvodnje, pa čak i postizanju visokog stupnja samodostatnosti na razini EU u proizvodnjama u kojima je to moguće. Kada analiziramo sve danas prikupljene prijedloge predložit ćemo novi virtualni susret. O akcijama koje ćemo zajedno poduzeti u idućim mjesecima djelomično ovisi budućnost proizvodnje hrane u Europskoj uniji u godinama koje slijede, a bit će pogođene financijskom krizom uzrokovanom pandemijom. – izjavila je ministrica Marija Vučković po završetku videokonferencije.

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković vodila je ovu videokonferenciju s ciljem razmjene informacija između država članica i institucija EU. 

- Od naše posljednje videokonferencije u ožujku učinjeni su mnogi koraci i naša suradnja na bilateralnoj i na razini EU bila je živa. Rezultati su ovdje. Proizvodnja i opskrba hranom je osigurana. Sektori poljoprivrede i ribarstva EU pokazali su svoju otpornost i dovoljna i kvalitetna hrana ostaje dostupna europskim potrošačima po pristupačnim cijenama. U ova izazovna vremena ovo nam je bio prvi prioritet. U isto vrijeme, radili smo na tome da pomognemo poljoprivrednicima i ribarima da prebrode sve prepreke krize krize. Za akvakulturu i ribarstvo već je na snazi ​​puni paket mjera, a prema onome što smo čuli danas dobro je prihvaćen u državama članicama. Istovremeno, mnogi su istaknuli da će biti potrebne daljnje mjere, posebno ako ostane trenutna situacija. - Riječi su Marije Vučković.

Vezano za ribarstvo, mnoge države članice pozdravile su i prihvatile brzo usvajanje zakonodavstva koje omogućava dodatnu podršku sektoru ribarstva koji je pogodio epidemiju COVID-19.

Ukupna ribolovna aktivnost ribarske flote EU znatno se smanjuje, posebno za manja plovila, a tržišna situacija ostaje izazovna. Neke su države članice zatražile dodatne mjere i dodatne fleksibilnosti, posebno u pogledu obveza u pogledu ICCAT ribolovne sezone i obveza nadzora.

Ministri su pozvali Komisiju da nastavi nadzirati stanje i za ribolovnu flotu i za akvakulturu te će u okviru svih dodatnih raspoloživih sredstava razmotriti trebaju li dodatne mjere potpore. 

Što se tiče poljoprivredne proizvodnje, predloženo je više rundi mjera, od kojih je većina već na snazi. Međutim, danas smo čuli jasne poruke i pozive Komisiji da provede dodatne mjere, kako u pogledu daljnjeg ublažavanja trenutnih pravila ZPP-a, na primjer u vezi s provjerama na licu mjesta ili povećanjem dobrovoljne vezane podrške, ali također one koji bi zahtijevali dodatna financijska sredstva. Također se tražilo aktiviranje privatnog skladištenja i ostale tržišne mjere za sektore kao što su perad, svinjsko meso i teletina, krumpir. 

Osim toga, prema određenim intervencijama ministara, neki sektori koji su već dobili podršku trebat će dodatne mjere. To se prije svega odnosi na sektor mliječnih proizvoda i vina.

Većina ministara reagirala je na činjenicu da će bez dodatnih financijskih sredstava biti gotovo nemoguće adekvatno podržati sektore. Svjesni realnih proračunskih ograničenja, ministri su naglasili da bi Komisija trebala istražiti sve raspoložive mogućnosti, prije svega da razmotri postojeće dodijeljene prihode. 

Nekoliko ih je spomenulo krizne rezerve, neki vjeruju da je došlo vrijeme da se aktiviraju, dok drugi smatraju da bi sve druge mogućnosti trebale biti iscrpljene prije nego što krenete tim putem.

- Također je dobrodošla izmjena i dopuna Uredbe o ruralnom razvoju. Međutim, mnogi su istakli da neće moći iskoristiti pružene mogućnosti, jer u drugom stupu nema više dostupnih sredstava. Čak su i te države članice spremne podržati prijedlog i to upravo je to pokazatelj solidarnosti kakvom smo se nadali u ovim teškim vremenima. U godini kojom slavimo 60-godišnjicu ZPP-a ostajemo posvećeni pokazati svoju učinkovitost i obraniti integritet jedinstvenog tržišta - rekla je ministrica poljoprivrede RH.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.