Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije Davor Božinović i Aleš Hojs dogovorili suradnju

božinović,

 

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije Davor Božinović i Aleš Hojs održali su danas sastanak u Ormožu u Sloveniji, na kojem su potvrdili odličnu suradnju dviju strana.
Jedna od tema bila je i kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa, a prema Božinoviću, ministarstva unutarnjih poslova obje susjedne zemlje bavila su se svim pitanjima koja svakodnevno opterećuju građane i gospodarstvo.
"Bili smo prvi u Europi koji je dopustio konvoje, kamionski prijevoz robe, prije ostalih članica EU, prije nego što je to postalo preporukom Europske komisije. Prometne gužve praktički nije bilo ”, rekao je Božinović.

Ulazak drugih građana, čak i iz Slovenije, još uvijek treba pratiti

Policijsku suradnju dviju zemalja ocijenio je izvrsnom, podsjetivši da su se granice sada otvorile i navodeći da je od sinoć dvije tisuće građana Republike Slovenije ušlo u Hrvatsku.
"Razgovor je bio konstruktivan i nadam se da će pridonijeti slovenačkim građanima da u narednim danima i tjednima slobodno pređu granicu", rekao je slovenski ministar Hojs dodavši da ga je Božinović informirao da su granični postupci uglavnom zaslužni zbog činjenice da su hrvatski epidemiolozi procijenili da za ulazak ostalih građana, uključujući i iz Slovenije, potrebno je i dalje imati pod kontrolom mjesto na kojem će se nalaziti i zato je uspostavljen režim kontrole u kojem hrvatska policija zahtijeva adresu i kontakt broj.
"Za razliku od slovenskog dijela javnosti, koji se vrlo glasno usprotivio da slovenska policija lako dobije informacije o tome tko je u karanteni, na hrvatskoj strani nema takvih problema. Tamo su svjesni da je u vrijeme korone bilo potrebno uspostaviti relativno strog i jasan nadzor nad onima u karanteni “, rekao je Hoys.

Ilegalna migracija znatno se smanjila, ali nije prestala

Kada je riječ o ilegalnoj migraciji, nije se zaustavila tijekom koronske krize, iako se značajno smanjila, rekao je Božinović i dodao da je Hrvatska spriječila ilegalnu migraciju na granici s BiH i Srbijom.
"Očekujemo da bi uz ublažavanje mjera povezanih s koronskom krizom i povećanom mobilnošću, posebno u ovom trenutku između Hrvatske i Slovenije, moglo doći do novih migrantskih pokreta", rekao je Božinović, a Hojs je dodao da je Božinović potvrdio povratak migranata iz Slovenije na hrvatskoj strani nije problematično.
"Sve ilegalne migrante koji ne žele azil u Sloveniji vratit ćemo hrvatskoj strani bez ikakvih problema", rekao je Hoys.

Ulazak Hrvatske u Schengen u interesu je i Slovenije i Europske unije

Jedna od tema sastanka bio je ulazak Hrvatske u Schengen, a Božinović je izjavio da je to u interesu ne samo Hrvatske, već i Slovenije i Europske unije."U ovom smo slučaju uvjereni da su svi sigurnosni, pa čak i zdravstveni problemi epidemije, transnacionalni. "Ni virusi, ni bilo što drugo, od terorizma do ilegalne migracije, ne poznaju granice i jedini način da se učinkovito, učinkovito suzbije je suradnja koja nema alternative", zaključio je.
Stav Slovenije je da je potrebno osigurati sve tehničke uvjete za ulazak u schengensko područje, rekao je Hoys, dodavši da su tehnički preduvjeti u većoj mjeri ispunjeni.
"Novi prijedlog koji je iznijela Njemačka, buduća predsjedavajuća zemlja Europske unije, ide u tom smjeru i u interesu je Slovenije da se schengenska granica u razumnom roku preseli na hrvatsko-srpsku granicu. Rekao sam ministru da ako Slovenija utvrdi da schengenski nadzor buduće vanjske granice ne ide onako kako se očekuje, spremni smo u bilo kojem trenutku ponovno uvesti potrebne kontrole ", rekao je slovenski ministar.

(Izvor: HINA / Vlada)
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.