Proračun EU-a za oporavak: rescEU kao izravan odgovor na krize

Proračun EU-a za oporavak: rescEU kao izravan odgovor na krize

Komisija je danas predložila stvaranje instrumenta za bržu reakciju u slučaju ozbiljne prekogranične hitne situacije kao što je primjerice ponovno naglo širenje koronavirusa. Kako bi se to omogućilo, rescEU, dio Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, povećat će se za 2 milijarde eura u razdoblju od 2021. do 2027. kako bi se stvorile rezerve strateške opreme za hitne zdravstvene situacije, izbijanje šumskih požara, kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne nesreće ili druge hitne situacije.

Stoga će ukupni proračun Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu biti veći od 3,1 milijarde eura. Povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je: Kad je koronavirus pogodio Europu, u državama članicama nije bilo dovoljno medicinske opreme. Međutim, EU nije imao ovlasti ni sredstva za osiguravanje opreme i mogli smo samo poticati suradnju. Građani očekuju da EU djeluje tijekom krize. Svi moramo biti bolje pripremljeni i doći do nekih zaključaka na temelju ove situacije. rescEU će se znatno ojačati kako ni jedna zemlja EU-a ne bi bila zapostavljena tijekom krize. Na temelju prijedloga Komisije EU će stvoriti pričuvne kapacitete za odgovor na krizne situacije, moći će izravno nabavljati opremu i u potpunosti financirati troškove razvoja i operativne troškove rescEU-a.

Komisija je predložila i znatno povećanje globalnog proračuna za humanitarnu pomoć za 5 milijardi eura, pri čemu je u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2027. do 2021. izdvojeno ukupno 14,8 milijardi eura kako bi se bolje odgovorilo na rastuće potrebe diljem svijeta. Za više informacija pogledajte Pitanja i odgovorepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciinformativni članak o sustavu rescEUpretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciinformativni članak o humanitarnoj pomoćipretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• te konferenciju za medije povjerenikapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici Lenarčiča.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.