Predsjednik Vlade na kraju hrvatskog predsjedanja EU-om: Koronavirus poremetio predsjedanje, no postigli smo maksimum

nsk

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava akreditiranim u Hrvatskoj te istaknuo da prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, koje završava u srijedu, zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima.

„Kad smo počeli smo htjeli poslati poruku o snažnoj Europi u svijetu punom izazova. Nitko nije znao da će jedan od izazova biti i Covid-19 koji nije samo izmijenio hrvatsko predsjedništvo, nego i svijet, Europu, Hrvatsku i mnoge zemlje diljem svijeta“, rekao je Plenković u svom govoru. 
Premijer je kazao da je Vlada situaciju u Kini počela pratiti već 8. siječnja, posebice u Wuhanu. "To nam je omogućilo da na europskoj razini odgovorimo na krizu već 28. siječnja“, ustvrdio je Plenković, naglasivši kako je učinjen velik posao u upravljanju korona krizom.Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije. 

Plenković smatra kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica. Osiguran je uredan Brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju, naveo je premijer.Izvijestio je i da je organiziran i summit s Istočnim partnerstvom te je postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Europe koja je, smatra Plenković, potrebnija nego ikad.Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, kao i planu europskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati da stoji iza svojih članica i građana i da može djelovati brzo i djelotvorno. 
Istaknuo je i kako je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s predsjedanjem, približavanju ulasku u eurozonu i Schengenski prostor. Plenković je zahvalio diplomatima na razumijevanju zbog nenadanih izazova koji su zatekli Hrvatsku tijekom predsjedanja, kao i na solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Zagreb. 

Hrvatska se u korona krizi ponovno dokazala kao odgovoran i pouzdan partner

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u NSK je rekao kako slogan hrvatskog predsjedanja „Europa u svijetu punom izazova“ nije mogao biti prigodniji, a da je koronavirus pokazao kako je multilateralizam potrebniji nego ikada, a međunarodna solidarnost krhka. Ministar je kazao kako se Hrvatska u toj krizi ponovno dokazala kao odgovoran i pouzdan partner, pa zahvalio diplomatima na njihovoj podršci. „Bili ste s nama svo vrijeme i osjetili smo vašu podršku. Iz srca vam zahvaljujem“. Predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja preuzima Njemačka. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.