Sunčana Glavak: Digitalni zeleni certifikat uvesti čim prije

sunčana glavak

Danas je tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta održana rasprava o prijedlogu Europske komisije za uvođenje digitalnog zelenog certifikata. Prijedlog je zastupnicima u Europskom parlamentu prezentirao Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Europska komisija je 17. ožujka 2021. podnijela prijedlog uredbe o stvaranju digitalnog zelenog certifikata, sugerirajući da bi ga trebalo usvojiti prije ljeta. Prijedlogom se želi olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije COVID-19. Certifikat bi obuhvatio podatke o tome je li putnik cijepljen protiv COVID-19, negativnom rezultatu testa za COVID-19 i podatke o bilo kojim prethodnim infekcijama COVID-19.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Sunčana Glavak pozdravila je najavljeni prijedlog, istaknuvši kako su putnicima potrebna ujednačena i dosljedna pravila koja će biti jasno prezentirana kako bi njihovo putovanje bilo ostvareno bez dodatnih poteškoća i nepredvidljivosti. „Hrvatska, kao turistička zemlja, pozdravlja svaku inicijativu koja bi olakšala kretanje putnika u Europskoj uniji uoči ljetne sezone. Europska komisija trebala bi osmisliti i hodogram podizanja mjera kako bismo, kada to dozvoli epidemiološka situacija, imali ujednačene politike u svim državama članicama“, istaknula je.

Istraživanje Svjetske turističke organizacije iz siječnja 2021. pokazalo je da 79% stručnjaka u području turizma drži kako će mjere ograničenja koje se odnose na putovanja usporiti oporavak turizma u ovoj godini. Isto istraživanje pokazalo je da se povratak na pretpandemijske brojke ne očekuje do 2023. godine.

Zastupnica Glavak je nakon rasprave rekla kako iz sustava digitalnih zelenih certifikata ne bi trebali biti isključeni građani cijepljeni cjepivima koje nije odobrila Europska agencija za lijekove. „Turistička sezona je pred vratima te bi se ovaj sustav trebao uspostaviti što prije, čim se ispune svi tehnički preduvjeti. Turizam je suočen s velikim gubitcima i trebamo učiniti sve kako bismo turistička kretanja vratili u što normalnije funkcioniranje”, zaključila je Glavak.

U četvrtak će zastupnici u Europskom parlamentu odlučiti hoće li primijeniti hitni postupak usvajanja za predloženi digitalni zeleni certifikat.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.