Ministar Božinović kaže da je optimist po pitanju migranskog vala nakon talibanskih osvajanja

BOŽINOVIĆ

 Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako je optimist da će se izbjeglička kriza izbjeći nakon osvajanja Afganistana od strane talibana.  inistri unutarnjih poslova EU -a razgovarali su u srijedu o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom, a Božinović se nada da će idući tjedan biti održan sastanak o Afganistanu radi dogovora o "konkretnim zaključcima".
Ministri su se jučer složili da se "situacija koja se dogodila 2015. godine, kada je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja, ne smije ponoviti", rekao je Božinović.
Hrvatski je ministar također rekao da Europa mora "aktivno raditi" na sprječavanju novog migrantskog vala, odnosno surađivati ​​s UNHCR -om i zemljama u afganistanskom okruženju kako bi se "zbrinuli Afganistanci najbliži njihovoj zemlji".
Naglasio je kako Europska unija više ne može masovno primati migrante iz svih dijelova svijeta.
"Optimist sam u smislu da ćemo izbjeći scenarije koje smo vidjeli na ovim prostorima prije nekoliko godina", rekao je novinarima hrvatski ministar unutarnjih poslova, misleći na migrantsku krizu 2015./2016. kada se više od milijun izbjeglica i migranata, uglavnom iz ratom razorene Sirije, uputilo prema bogatim zemljama Europske unije.


Hrvatska migracijska politika postaje europska


Izbjeglice koje dolaze u Europsku uniju trebaju doći organizirano. "Bit je u tome da oni kojima je potrebna zaštita dolaze organizirani putem programa preseljenja, a ne putem" međunarodnih krijumčarskih mreža ", ističe Božinović. 
"Hrvatska će ostati angažirana prvenstveno putem UNHCR -a za pomoć pripadnicima ranjivih skupina", rekao je Božinović, koji je rekao da su ranjive skupine prvenstveno žene i djevojke.

Takvo stajalište Hrvatska već duže vrijeme zagovara, a sve više postaje europska politika, ističe Božinović. "Možete čuti što smo govorili u gotovo svim dijelovima Europe", dodao je.
Božinović je napomenuo da je Hrvatska u prethodnoj godini spriječila 8 500 ilegalnih ulazaka u zemlju, od čega 2700 Afganistanaca. 
"Većina njih su mladići"; On je rekao.


EU neće podleći pritisku Bjelorusije


Božinović se osvrnuo i na situaciju s migrantima na granici između Bjelorusije i Litve, Latvije i Poljske.
Bjeloruske vlasti "koriste migrante kao sredstvo političkog pritiska i kao način za postizanje političkih ciljeva", rekao je Božinović.
"To je neprihvatljivo i Europa sigurno neće pristati na to", dodao je.

VRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.