Veliko priznanje hrvatskom premijeru: Plenković izabran za potpredsjednika grupacije demokršćanskih stranaka CDI

Veliko priznanje hrvatskom premijeru: Plenković izabran za potpredsjednika grupacije demokršćanskih stranaka CDI

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je izabran za potpredsjednika međunarodne demokršćanske političke organizacije CDI, čija je članica i Europska pučka stranka (EPP), priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). CDI (Centrist Democrat International), osnovan je 1961. godine, a može ga se smatrati pandanom EPP-a na svjetskoj razini. Grupacija okuplja stranke pet kontinenata koje dijele demokratske, tradicionalne i univerzalno-humanističke vrijednosti i promoviraju političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju, stoji u priopćenju HDZ-a koji se CDI-ju pridružio 1995. godine. 

Na sastanku Izvršnog odbora CDI-ja u četvrtak, predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a predložen je, pa izabran, za potpredsjednika tog udruženja stranaka. CDI na svojim službenim stranicama u četvrtak navodi 14 potpredsjednika, među kojima su mađarski i slovenski premijeri Viktor Orban Janez Janša, kao i čelnik španjolske Narodne stranke Pablo Casado

Predsjednik CDI-ja je bivši, 30. kolumbijski predsjednik Andres Pastrana Arango, a glavni tajnik Antonio López-Istúriz White koji istu funkciju vrši i u EPP-u. Plenković je u svom obraćanju putem video-veze zahvalio kolegama na povjerenju te istaknuo da suvremeni izazovi s kojima je svijet suočen, od borbe protiv bolesti Covid-19, klimatskih promjena, migracija, siromaštva i sigurnosnih pitanja, zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost, priopćio je HDZ.

 https://direktno.hr/eu-i-svijet/plenkovic-izabran-potpredsjednika-velike-medunarodne-politicke-organizacije-248755/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.