Predsjednik Milanović sastao se s Papom Franjom u Vatikanu i pozvao ga da posjeti Hrvatsku

Predsjednik Milanović sastao se s Papom Franjom u Vatikanu i pozvao ga da posjeti Hrvatsku

Predsjednik Republike Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović danas boravi u službenom posjetu Svetoj Stolici. Nakon audijencije kod Svetog Oca Franje i susreta s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Paralinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, predsjednik Milanović rekao je kako su pričali o svim temama koje nas muče i koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti jer imamo razumijevanja - Prenosimo priopćenje Ureda Predsjednika.

Predsjednik Milanović je potvrdio da je pozvao Papu Franju da posjeti Republiku Hrvatsku. “Papa je apsolutno dobrodošao u Hrvatsku”, rekao je.

Predsjednik je potvrdio, nadalje, kako su razgovarali i o cijepljenju. „U Vatikanu su svi cijepljeni, tu očito prevladava znanstveni pogled na problem, a i maske se rijetko nose“.

 „Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Podržavao sam to mjesecima, ali sada ne vidim nikakvog smisla jer to nije znanstveno. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izađu iz kuće, osim na posao. Što je to, znanost?“, rekao je predsjednik Milanović odgovarajući na upit novinara da komentira pismo Hrvatske biskupske konferencije vezano uz cijepljenje.

 „Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo na zaštitu od samovolje. Gdje je tu borci za ljudska prava, gdje je tu Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama? Ovdje ih nema. Papa je prvo rekao - to je čin milosti i ljubavi prema sebi, misli na sebe i cijepi se. I ja vas više neću pitati jeste li cijepljeni. Moja je dužnost da se cijepim ako želim dobro sebi“, dodao je predsjednik Milanović.

 

 Na pitanje novinara kakav je pogled pape Franje na situaciju na zapadnom Balkanu, posebno na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, predsjednik Milanović rekao je da je o toj temi razgovarao s kardinalom Paralinom i nadbiskupom Gallagherom. „To su prijatelji koji hoće pomoći, znaju dosta, ali ne znaju sve. Njihov stav je onakav kakav nama odgovara, oni mogu pomoći, naravno postoje granice u tome. A možemo si pomoći i mi sami“, rekao je Predsjednik ponovivši kako on zagovara sastanak s srbijanskim predsjednikom Vučićem i turskim predsjednikom Erdoğanom „da sjednemo i da vidimo, možemo li mi, kao predstavnici naroda u Bosni i Hercegovini uz našu pomoć, postići više od drugorazrednih diplomata koji rade nered u Bosni i Hercegovini“.

„Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. Inteligentni zaključak jest da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom. Nemojmo to potrošiti“, istaknuo je Predsjednik.

Nadalje, govoreći o susretu sa Svetim Ocem predsjednik Milanović rekao je da mu je  poklonio glagoljaški misal, vrijednu i kvalitetnu, za hrvatski identitet jednu vrlo važnu knjigu. „A pričao sam mu o tome kako je glagoljica hrvatsko pismo bila stoljećima, a tek onda latinica. Ono malo Hrvata što je znalo pisati bili su glagoljaši, polupismeni popovi koji su čuvali tu tradiciju, identitet“, rekao je.  

„On je meni poklonio svoje radove, govore i jedan umjetnički rad“, rekao je predsjednik Milanović. Upitan koju mu je poruku Papa uputio, predsjednik Milanović je rekao da je neće dijeliti s javnošću, „jer je previše intimna“.  

„Postoje vjerska i crkvena pitanja gdje nemam pravo zadiranja, to nije moj posao. Pričali smo o regiji, Europi, Bruxellesu. Papa Franjo ima interesantne stavove o Bruxellesu kao o jednom već otuđenom centru moći koji ne shvaća da su europske države povijesne, nacionalne države“, odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje da li se prilikom susreta razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice. „Pričali smo o identitetu Europe, o problemima administrativnog upravljanja“, zaključio je predsjednik Milanović.

U nastavku dana, predsjednik Milanović posjetio je Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje se susreo s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.