Plenković: Hrvatska ima priliku biti pravi energetski hub za srednju Europu

PLENKOVIĆ

Hrvatska u ovim okolnostima ima priliku biti pravi energetski hub za srednju Europu, rekao je premijer Andrej Plenković danas u Bruxellesu, kamo je stigao na izvanredni sastanak Europskog vijeća.

Plenković je rekao novinarima da je sastanak posvećen prije svega temi Ukrajine, energetike, sigurnosti hrane i suradnje na području obrane. Hrvatska kao i do sada podržava Ukrajinu i osuđuje brutalnu rusku agresiju, poručio je Plenković.

Plenković je rekao da se šesti paket sankcija Rusiji neće usvajati na razini Europskog vijeća, nego će ići na niže razine odlučivanja, na veleposlaničke i ministarske razine. 

- On se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, sastoji se od deswiftiranja još jednog broja ruskih banaka, o mjerama protiv određenih medijskih kuća koje šire propagandu i dezinformacije, a dolaze iz Rusije, i odnosi se na naftu, prije svega na dogovor o zabrani uvoza ruske nafte putem tankera, i još jedno tranzicijsko razdoblje za uvoz nafte koja dolazi putem naftovoda, rekao je premijer.

Upitan o izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je rekao da Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju incidenta s naftovodom Družba u Ukrajini, Plenković je rekao da je JANAF, koji iz Omišlja prevozi naftu prema kontinentu, u cijelosti sposoban donijeti ogromne količine nafte koje su potrebne za rafinerije Mađarske.

- Ta tema diverzifikacije u dobroj suradnji s nama, po mom sudu, pitanje je o kojem također treba voditi računa. Ovdje je manje pitanje odakle će doći taj naftovod, nego kolika je cijena nafte. To je cijela tema, rekao je Plenković.

- Hrvatski stav je cijelo ovo vrijeme jasan - mi smo za šesti paket sankcija, za smo za ono što smo dogovorili u Versaillesu, a to je postupno napuštanje korištenja fosilnih energenta, goriva koji dolaze iz Rusije, i za smo da se stvori alternativna mreža koja će svima omogućiti opskrbne pravce. Kada je riječ o nafti i onome što je predloženo, a to je da se de facto ništa ne mijenja do kraja ove godine, dakle, sve ostaje isto. Mi govorimo o tranzicijskim razdobljima u 2023. Mislim da bi se tu svi, uključujući i Mađarsku, trebali pronaći, rekao je također.

Plenković je rekao da je 100 dana brutalne ruske već usuglašeno pet paketa sankcija te da je pomoć Ukrajini bez presedana.

- Ovo su sada razgovori o daljim i daljim paketima. U konačnici, u Versaillesu smo rekli da treba uzeti u obzir specifičnosti situacije svake od zemalja, rekao je.

- Nije to sad otići u dućan pa umjesto jednog proizvoda kupiti drugi. Treba uložiti u naftovode, plinovode, napraviti cijelu mrežu koja je operativna, povezana i koja funkcionira. Svi imamo obavezu da svi naši građani imaju benzina, struje i plina i da nema nestašice. Ta energetska ovisnost o ruskim energentima, koja je za mnoge zemlje trajala desetljećima, ne može se baš riješiti preko noći. Zato svi ovi pregovori jedno određeno vrijeme traju, ali mislim da je smjer jako dobar i tu ne vidim dugoročno veći problem, poručio je Plenković.


Također je poručio da Hrvatska u ovim okolnostima, po mnogima neočekivanima, ima priliku biti pravi energetski hub za srednju Europu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/plenkovic-u-bruxellesu-o-sestom-paketu-sankcija-rusiji-7658752

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.