Plenković: RH uz mala ulaganja može postati energetsko čvorište

PLENKOVIĆ

Hrvatska može zahvaljujući svom zemljopisnom položaju i uz relativno mala ulaganja postati svojevrsno europsko energetsko regionalno čvorište, izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Završilo je još jedno izvanredno Europsko vijeće posvećeno temama energetike, sigurnosti, hrane, obrane i Ukrajini. Glavna tema bila je usuglašavanje šestog paketa sankcija. Usuglasili smo se oko paketa koji je cjelovit i pokazao je jedinstvo EU-a. Dogovoreno je da režim uvoza naftnih derivatava do kraja ove godine bude postojeći za sve, a ovaj režim stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine. Na liste restriktivnih mjera bit će uvršteno još nekoliko osoba, Sber banka je uključena, a tu su mjere i protiv nekoliko ruskih medijskih kuća koje se bave propagandnim aktivnostima i dezinformacijama. EU je još jednom pokazala jedinstvo i učinila je još jedan korak potpore Ukrajini. Što se tiče Hrvatske, cijela ideja je bila da Hrvatska postane svojevrsni regionalni energetski HUB. Na tom tragu možemo biti izrazito zadovoljni jer će kapaciteti i nova ulaganja u povećanja kapaciteta LNG terminala omogućiti Hrvatskoj, ne sam nacionalnu sigurnost opskrbe nego i doprinos čitavom EU naporu napuštanja fosilnih goriva iz Rusije, rekao je premijer Plenković.

Dodao je i kako su EK obavijestili vrlo detaljno o kapacitetima jadranskog naftovoda koji u ovom trenutku bez ikakvih dodatnih modernizacija može prevoziti 11,4 milijuna tona u vrlo povoljnom načinu investiranja.

- Taj kapacitet se na godišnjoj razini može dići do 15,6 milijuna tona što znači da bismo omogućili dostavu nafte za Mađarsku i Poljsku u dovoljnim količinama. To je prigoda da se JANAF u pregovorima pozicionira i osigura sa svojim tarifama stratešku ulogu, rekao je. 

Kad je riječ o LNG-u Plenković je rekao da su u pripremi ovog Europskog vijeća održali niz sastanaka sa svim ključnim akterima u Hrvatskoj - ministarstvima i kompanijama.

- Postoje planovi da se investira u nadogradnju postojećeg broda, LNG Hrvatska koji je u Omišlju i mi bismo s odgovarajućom investicijom mogli u kratkom roku doći sa podizanja postojećih kapaciteta, koji su izvorno bili 2,6 milijardi kubika na čak 6,1 milijardi kubika plina koji bi dolazio brodovima kao ukapljeni plin u Hrvatsku i nakon toga bez problema možemo osigurati opskrbu ne samo za Hrvatsku nego i za Sloveniju, BiH, Mađarsku… Hrvatska ovaj trenutak koristi ne samo za zaštitu nacionalnih interesa nego i za preuzimanje regionalne uloge, istaknuo je.

 

Čelnici EU-a preuzeli su u ožujku na samitu u Versaillesu obvezu da će postupno smanjivati ovisnost o ruskim fosilnim gorivima.

Na samitu u ponedjeljak i utorak postignut je politički dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima do kraja ove godine, a za naftu koja se doprema naftovodom Družba dogovoreno je privremeno izuzeće kako zemlje bez izlaza na more ne bi preko noći ostale bez sirove nafte.

Duljina privremenog izuzeća tek se treba definirati i time se će sljedećih dana baviti veleposlanici država članica. Premijer Plenković je nekoliko puta ponovio da to razdoblje ne može trajati dugo, nego onoliko koliko je potrebno tim zemljama da osiguraju alternativne pravce dobave.

Izuzeće se odnosi na zemlje koje se povezane naftovodom Družba - Mađarsku, Slovačku i Češku, dok su Poljska i Njemačka najavile da će dobrovoljno do kraja ove godine odustati od uvoza ruske nafte. Time bi se ruski izvoz sirove nafte u EU smanjio za 90 posto.

 

Plenković optužuje Milanovića da ide na ruku ruskom agresoru

Premijer Plenković odbacio je ocjene predsjednika Zorana Milanovića da sankcije protiv Rusije nisu učinkovite i da samo štete europskim građanima, optuživši ga da ide na ruku ruskom agresoru.

Milanović je ranije danas rekao da europske sankcije Rusiji ne funkcioniraju, jer naftu može prodati drugim kupcima, nakon što je EU odlučila uvesti djelomični embargo na uvoz tog energenta iz Rusije.

- Nije točno da sankcije ne pomažu, Rusija zahvaljujući svojim energentima financira ratne operacije u kojima svakodnevno gine veliki broj vojnika i civila, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a u Bruxellesu na kojem je dogovoren šesti paket sankcija protiv Rusije.

Dodao je da su sankcije moralno pitanje, da treba biti na pravoj strani povijesti i prava. Vlada to jest, ja to jesam, a je li to gospodin Milanović neka se zapita hrvatska javnost, rekao je Plenković.

- Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i u interesu EU-a, u interesu pravde i solidarnost, a ako on vodi politiku koja bi kada se sve rezimira trebala ići na ruke ruskom agresoru, neka to objašnjava građanima, mi to ne vodimo. Nažalost, to se zbiva već mjesecima i to više nije slučajnost, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku, dodao je.

Plenković je također odbacio Milanovićeve ocjene da Hrvatska nije nikakvo energetsko čvorište.

- Čovjek ili ne zna ništa ili je ljubomoran ili govori bez ikakvih argumenta samo da bi ga netko čuo. Negirati stratešku ulogu Hrvatske u našem susjedstvu, sve aktivnosti koje poduzimamo, činjenicu da je LNG terminal realiziran u našem mandatu, činjenica da će ulaganja u kritičnu infrastrukturu Hrvatskoj dati jedan sasvim drugi položaj može se nazvati ili neinformiranošću, neznanjem ili jalom i ljubomorom. Sve je to ljudski i meni je žao što daje takve izjave, rekao je Plenković.

 

Plenković odbacuje tezu da je Hrvatska etnički očišćena


Plenković je odbacio tezu srbijanske premijerke da je Hrvatska etnički očišćena, rekavši da u hrvatskoj vladi i Saboru sjede predstavnici nacionalnih manjina.

- Hrvatska poštuje prava manjina. Potpredsjednica Vlade je Anja Šimpraga, prije je bio Boris Milošević, prisutstvo svih predstavnika manjina u različitim segmentma vlasti je kontinuirano i to govori kakva je naša politika. Politika rješavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih. Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Da smo etnički čisti oni ne bi bili ni u Saboru niti bi sudjelovali u vlasti. Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirdbe, ali prije svega putem istine. Bez istine teško da možemo ići zdravim koracima naprijed nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku, rekao je.

Opšitnije..

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/eu/plenkovic-hrvatska-ovaj-trenutak-koristi-ne-samo-za-zastitu-nacionalnih-interesa-nego-i-za-preuzimanje-regionalne-uloge-7678240

IZVOR: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.