Predsjednik Milanović na Malti: Ulazak u Schengen je hrvatski interes, očekujem podršku Malte

Predsjednik Milanović na Malti: Ulazak u Schengen je hrvatski interes, očekujem podršku Malte

Na poziv predsjednika Republike Malte Georgea Velle, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u uzvratnom državnom posjetu Republici Malti. Nakon ceremonije svečanog dočeka na Trgu svetog Jure u Valletti, dvojica predsjednika održala su tête-à-tête susret te bilateralne razgovore sa službenim izaslanstvima dviju država.

 U izjavi za medije, koja je uslijedila nakon sastanaka, predsjednik Milanović rekao je da su razgovarali o temama koje su Hrvatskoj važne, a to je ulazak Hrvatske u Schengen, uvođenje eura i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Za uvođenje eura predsjednik Milanović rekao je da se u Hrvatskoj tretira kao gotova stvar i nešto što mu se čini kao nezaustavljivo.

 „Hrvatska je donijela odluku. Morat ćemo živjeti s tom odlukom. Nije neka zabrinjavajuća odluka, testirale su je brojne države, pa se nadam najboljem. Naravno, odričemo se jednog od osnovnih alata državnog suvereniteta, monetarnog suvereniteta. To je naša valuta koja je stvorena u burnim i turbulentnim godinama naše novije povijesti“, rekao je predsjednik Milanović.

 Druga tema o kojoj se razgovaralo je Schengen, za koji je predsjednik Milanović rekao da je neposredni hrvatski interes jer, kako je kazao, „mi smo otvoreno gospodarstvo kao što  trebaju biti sva europska gospodarstva, po temeljnim dokumentima EU-a i europskoj privrženosti ideji slobodnih tržišta“. Dodao je kako je to hrvatski interes i zbog olakšavanja protoka ljudi koji dolaze u Hrvatsku i sudjeluju u našem turističkom gospodarstvu, te i u tom pogledu očekuje podršku Malte.

„Neću tvrditi da je to gotova stvar, da Hrvatska odmah ulazi u schengensku zonu, ali nadam se najboljem. Dakle, ovo su specifična pitanja o kojima ću razgovarati danas i s ostalim dužnosnicima Malte“, rekao je predsjednik Milanović, koji će se tijekom dana sastati i s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Malte Anġlu Farrugiom, predsjednikom Vlade Republike Malte Robertom Abelom i  šefom opozicije Bernardom Grechom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.