Svečanosti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida nad Romima i Sintima u EU

Logor Auschwitz-Birekanu u kojem je pogubljeno 21 tisuća Roma
Prema posljednjim podacima, nacisti su pogubili najmanje pola milijuna Roma. U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nacističkog genocida nad Romima i Sintima ili Porajmosa, u mnogim europskim zemljama, uključujući i Sloveniju, održat će se svečanosti. objavila je RTV SLO.

Bruxelles će ocijeniti nacionalne strategije za Rome

Na Dan sjećanja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen , potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova i povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli u zajedničkoj su izjavi napisale da je progon Roma tijekom holokausta nikada se ne smije zaboraviti, kao ni problemi i diskriminacija s kojima se romska manjina još uvijek bori. Također su najavili da će Europska komisija ove godine predstaviti prvu procjenu nacionalnih strategija za Rome.

Vijeće Europe preporučuje podučavanje povijesti Roma

Povodom 76. obljetnice genocida, glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić pozdravila je činjenicu da je sve više europskih zemalja obilježava. "Bolja budućnost može se izgraditi samo na čvrstom razumijevanju prošlosti" , rekla je u video obraćanju. Istaknula je nedavnu preporuku Vijeća ministara Vijeća Europe svim državama članicama da se romska povijest podučava u školama. Ujedinjeni narodi obilježavaju međunarodni dan virtualnom izložbom na svojoj web stranici pod nazivom Zaboravljene žrtve: Nacistički genocid nad Romima i Sintima. U njemu iznose priče Roma koji su bili pogođeni genocidom.

Memorijalna svečanost u mariborskoj sinagogi

U Sloveniji će se danas u mariborskoj sinagogi održati komemorativni događaj pod nazivom 'Noć kad su violine utihnule' u organizaciji Centra židovske kulturne baštine Sinagoga Maribor, Udruge Epeka i GT22 . Uvodničar će biti mariborska dogradonačelnica Alenka Iskra . Nakon toga slijedi projekcija francuskog dokumentarnog filma Zaboravljeni genocid: Europski Romi tijekom Drugog svjetskog rata, stoji na stranicama Udruge Epek  Žrtvama genocida u srijedu će se u Murskoj Soboti odati počast na spomen-svečanosti pod nazivom Genocid nad Romima, opasnost od širenja fašizma i antiromizma, na kojoj će sudjelovati predstavnici općine, Vlade i romolozi. u hotelu Zvezda. Također će položiti vijenac kod spomen-ploče u znak sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.

FOTO:REUTERS

/6https://www.rtvslo.si/svet/evropa/slovesnosti-ob-mednarodnem-dnevu-spomina-na-zrtve-genocida-nad-romi-in-sinti/6

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.