Podnošenje kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu (DVK) bit će moguće do 28. rujna . Pet dana nakon toga, do 3. listopada, kandidati mogu povući suglasnost za kandidaturu. DVK će potom ispitati zakonitost podnesenih kandidatura, ždrijebom utvrditi redoslijed kandidatura, te javno objaviti listu kandidatura do 7. listopada.

Službena predizborna kampanja prije predsjedničkih izbora započet će 30 dana prije dana glasovanja, 22. rujna, i trajat će do 21. listopada u ponoć, kada će nastupiti izborna šutnja.
Prijevremeno glasovanje na posebnim biračkim mjestima održat će se 18., 19. i 20. listopada od 7 do 19 sati.

Birači koji će na dan glasovanja biti privremeno u inozemstvu moraju do 22. rujna obavijestiti DVK da žele glasovati poštom ili u diplomatskom predstavništvu. Staratelji u domovima za starije osobe i birači koji se nalaze u bolnicama ili zatvorima mogu do 12. listopada javiti Županijskom izbornom povjerenstvu da žele glasovati putem pošte. Na isti način mogu glasovati i osobe s invaliditetom.

Većina parlamentarnih stranaka još nije donijela konačnu odluku o svom kandidatu

Već je nekoliko kandidata javno obznanilo svoju namjeru da se natječu za mjesto predsjednika republike. Zasad je od parlamentarnih stranaka samo najveća vladajuća stranka Gibanja Svoboda ponudila svoju kandidatkinju , odnosno potpredsjednicu stranke Martu Kos . Saborski zastupnik najveće oporbene stranke SDS i bivši ministar vanjskih poslova Anže Logar u predsjedničku će utrku ući skupljanjem potpisa . Ako prikupi dovoljan broj potpisa, tada će Vijeće SDS-a službeno zatražiti potporu, predviđa.

SD još nije donio odluku o predsjedničkom kandidatu. Predsjednica stranke Tanja Fajon već je nekoliko puta rekla da žele imati svog kandidata. I unutar stranke čuju se pozivi da SD podrži nekog od nezavisnih kandidata koji su već najavili svoju kandidaturu. Bez službene odluke o tome kako dalje s predsjedničkim izborima zasad su i u koaliciji Ljevica. U NSi-ju pak još čekaju da bivša predsjednica i europarlamentarka Ljudmila Novak donese odluku o mogućoj kandidaturi . Odluka o stranačkom kandidatu potom će biti donesena krajem mjeseca ili početkom rujna , kada će se sastati i vodstvo stranke.

Potpise birača skupljat će, dakle , velika većina onih koji su već najavili da ulaze u predsjedničku utrku. Između ostalih, potpise će prikupljati odvjetnica Nataša Pirc Musar , gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič , psihoanalitičarka Nina Krajnik , glazbenik Gregor Bezenšek ml ., predstavnik Antropozofskog društva Slovenije Leo Trojar , predsjednik stranke Stara Pravda Ludvik Poljanec , filozof Aleš Ernecl i kandidat nestranačkog pokreta civilnog društva Zdrava družba Boris Vena .

Potpise birača skupljat će i bivši europarlamentarac i ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl , koji o mogućnosti potpore razgovara i s nekoliko stranaka. Više informacija o svojoj kandidaturi iznijet će na konferenciji za novinare, a među pobornicima svoje kandidature navodi filozofa i sociologa Spomenka Hribara , odvjetnika i diplomata Iztoka Simonitija , sociologa Rudija Rizmana te glumca i bivšeg saborskog zastupnika Franju Keka .

Ginekologinja Sabina Senčar i predsjednik Nove socijaldemokracije Andrej Magajna u borbu ulaze s potporom izvanparlamentarnih stranaka, pa će im za službeni ulazak u utrku za predsjednika republike trebati potpise 3000 birača. Sabinu Senčar inače podržavaju izvanparlamentarni Resni. ca , a Magajno je matična stranka.

Do sada objavljena istraživanja javnog mnijenja predviđaju jasnu prednost u odnosu na ostale Nataši Pirc Musar, Anžetu Logaru i Marti Kos, slijede Ivo Vajgl i Vladimir Prebilič, dok ostali za sada imaju postotak ili manje podrške.

rtvslo