Ministri obrane Slovenije Marjan Šarec i Hrvatske Mario Banožić izrazili zadovoljstvo postignutom razinom suradnje

Ministri obrane Slovenije Marjan Šarec i Hrvatske Mario Banožić izrazili zadovoljstvo postignutom razinom suradnje

LJUBLJANA-Nakon višesatnih razgovora u Ljubljani, ministri obrane Slovenije Marjan Šarec i Hrvatske Mario Banožić izrazili su zadovoljstvo s postignutom razinom suradnje području obrane. Kako ističu i slovenski mediji, bili su to sadržajni razgovori o jačanju dvostrane i regionalne suradnje, ali i korisna razmjena stajališta o aktualnim uvjetima sigurnosti, kako u regiji, tako i u svijetu, što potiče potrebu spremnosti za nastavak takve svestrane suradnje.
Konkretno, oba ministra su u svojim izjavama nakon završetka razgovora potvrdili, da je to bila široka razmjena stajališta o stanju na Zapadnom Balkanu, ratu u Ukrajini i aktivnoj suradnji u okviru članstva obje države u NATO i EU, zatim u okviru mirovnih misija i operacija, te u pripremama reformi i modernizacije obrane.
Slovenski ministar je izrazio zahvalnost za pomoć Hrvatske u gašenju požara na slovenskom krasu, rekavši da nas »takvi primjeri upozoravaju kako je značajna suradnja i solidarnost između država«. Ministar Banožić je uzvratio, da ga »raduje što je slovenska strana izrazila interes za razmjenu informacija o hrvatskim iskustvima u gašenju požara sa zrakoplovima«.
Slovenski ministar Šarec je spomenuo i značaj suradnje u vojnim vježbama, kao što su bile protekle vježbe »Jadranski udar » i »Preskok« i kao što će to zasigurno biti vježba »Defender 23 « slijedeće godine.
Slovenski mediji kao jednu od zanimljivih novosti u ovoj plodnoj suradnji ističu riječi slovenskog ministra da obje države planiraju povezivanje institucija za proučavanje i prezentiranje vojne tradicije u cilju očuvanja, razvijanja, zaštite i posebice u proučavanju vojne povijesti.
U riječima oba ministra bila je prisutna i zabrinutost za stanje na Zapadnom Balkanu i izražena potreba jačanja doprinosa obje države u misijama KFOR-a na Kosovu i Eufor-Althea u BiH. Ističe se u napisima slovenskih medija zadovoljstvo hrvatskoga ministra sa nedavnim produženjem mandata ovim misijama u regiji.
Prvo novinarsko pitanje bilo je o mogućem slanju borbenih vozila Ukrajini. Na pitanja je odgovarao samo slovenski ministar, koji je oprezno izjavio, da »Ukrajini treba pomoći, posebice na humanitarnom području i kod razminiranja«, uz napomenu da o tome dva ministra nisu razgovarali.
Ministar Banožić je u svojoj izjavi naglasio, da su bili suglasni, »da je potrebna dalja odlučna podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost«.











Na naše pitanje o mogućnostima za rješavanje pitanja područja Svete Gere, koje pripada hrvatskom katastru, a još uvijek je posjednuto sa posadom Slovenske Vojske, ministar Šarec je odgovorio da razumije taj problem, kao i ostale probleme u razgraničenju, jer „imamo o tome različita stajališta o odluci Arbitraže“, što se rješava na području vanjske politike.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.