Pridružite se proslavi Dana Europe u četvrtak, 9. svibnja, od 12 sati, na Europskom trgu u Zagrebu

Pridružite se proslavi Dana Europe u četvrtak, 9. svibnja, od 12 sati, na Europskom trgu u Zagrebu

U povodu Dana Europe, kojeg svake godine obilježavamo 9. svibnja, EU institucije u Hrvatskoj, u suradnji s veleposlanstvima EU država članica te brojnim drugim partnerima, pripremile su bogati program čije će središte biti Europski trg u Zagrebu.  Kao uvertira u proslavu te odbrojavanje točno mjesec dana do europskih izbora, u srijedu 8. svibnja u večernjim satima  fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zasvijetlile su bojama i simbolima Europske unije.

Ovogodišnji Dan Europe proteći će uz slogan Europskog parlamenta „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost“ jer za točno mjesec dana, 9. lipnja, u Hrvatskoj će se održati europski izbori. Program na Europskom trgu započet će u četvrtak, 9. svibnja u podne projekcijama kratkih filmova kojima će se u nekoliko blokova umjetnički predstaviti EU države članice. Okupljeni će u filmovima moći uživati uz besplatne kokice, slatkiše i druge okuse država članica Unije. Tijekom dana na pozornici će se u suradnji s češkim, slovačkim i slovenskim veleposlanstvom u Hrvatskoj održati i glazbeni nastupi.

U 15:30 na rasporedu je panel o uključivanju građana u donošenje odluka na EU razini. Europski parlament predstavit će kratki dokumentarni film kojim ističe važnost glasanja za jačanje demokracije, a od 16 sati predviđeni su svečani govori predstavnica EU institucija, državnih dužnosnika i gradske vlasti. Europski parlament od 16:30 do 19 sati organizira grafiti radionicu, a slavljenički program završit će koncertom popularnih hrvatskih trepera Buntai i Kukus u 21 sat.

Europski gradovi u poruci zajedništva

Kao uvertira u Dan Europe, u srijedu 8. svibnja u večernjim satima fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu zasvijetlile su bojama i simbolima Europske unije. Time se i glavni grad Hrvatske pridružuje inicijativi Europskog parlamenta koja će 8. i 9. svibnja obuhvatiti više od 60 europskih gradova ujedinjenih u poruci zajedništva uoči europskih izbora. U Parizu će osvijetljen biti Slavoluk pobjede, u Rimu Koloseum, u Bruxellesu „Grand Place“, u Bratislavi predsjednička palača. Čitav niz gradova ujedinit će se u pozivu na daljnju izgradnju zajedničke budućnosti uoči europskih izbora u lipnju. Ovdje možete vidjeti popis spomenika obuhvaćenih inicijativom, a snimke će nakon događanja biti dostupne u multimedijskoj rubrici na interentskim stranicama Europskog parlamenta.

Ovogodišnja proslava Dana Europe proteći će i u znaku 20. obljetnice najvećeg proširenja u povijesti Europske unije budući da su u svibnju 2004. u EU ušli: Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. 
Dan Europe obilježava se u znak sjećanja na povijesnu „Schumanovu deklaraciju“ iz 1950. kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio plan osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik, iz koje se razvila današnja Europska unija.

Europski izbori 2024.

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja i na njima će hrvatski građani birati 12 svojih predstavnika koji će oblikovati nove europske zakone. Europski parlament u komunikacijskoj kampanji „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost“ poziva birače na što veću izlaznost te ističe važnost glasanja za očuvanje demokracije. Jedan od glavnih komunikacijskih elemenata kampanje je četverominutni dokumentarni film koji ilustrira krhkost demokracije kroz teške osobne priče nekoliko starijih Europljana. Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo. Kratki film dostupan je na internetskoj stranici posvećenoj europskim izborima te YouTube kanalu Europskog parlamenta. Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, 61 % ispitanika u Hrvatskoj kaže da ih zanimaju europski izbori, a 57 % ističe kako bi izašli na izbore da se oni održavaju idući tjedan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.