Europska komisija odobrila više od 150 milijuna eura za integriranje inovativnih digitalnih tehnologija u hrvatski obrazovni sustav

Hrvatska i EU - integriranje inovativnih digitalnih tehnologija u hrvatski obrazovni sustav

U skladu s kohezijskom politiikom EU, Europska komisija odobrila je ulaganje vrijedno više od 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Europskog socijalnog fonda (ESF) za integraciju inovativnih digitalnih tehnologija u hrvatski obrazovni sustav.

Projekt e-Škole predstavit će sveobuhvatnu ICT infrastrukturu, pružit će najmoderniju informatičku opremu, razviti obrazovni softver i povezati učenike i učitelje u 1166 javnih osnovnih i srednjih škola diljem zemlje. Nadogradit će se CARNET-ova regionalna čvorišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, kao i županijska čvorišta. Škole će dobiti računala, a svaka škola imat će interaktivnu učionicu s interaktivnim zaslonom i tabletima za učenike i ostalom opremom prema njihovim potrebama. Ova jedinstvena nacionalna mreža poboljšat će uvjete za podučavanje i učenje i učiniti upravljanje školama učinkovitijim i prepoznatljivijim. Istodobno, učenici i učitelji imat će koristi od ciljanog osposobljavanja za nadogradnju svojih e-vještina. Projekt je vrijedan više od 177 milijuna eura, a preko 150 milijuna eura su sredstva EU.

„Zahvaljujući kohezijskoj politici EU-a, hrvatski obrazovni sustav moći će u potpunosti iskoristiti blagodati digitalne ere i bolje pripremiti mlade za njihovu profesionalnu budućnost. Ovaj projekt također pridonosi jačanju otpornosti sektora tijekom pandemije koronavirusa," kazala je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira. Projekt se temelji na uspješnoj pilot fazi, koja je već pomogla podizanju razine obrazovanja za preko 150 hrvatskih škola. Također je dobio nagradu za „Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu“, što je pomoglo uzdizanju 10% hrvatskih škola i oko 50 000 učitelja i 500 000 učenika na novu razinu obrazovanja. U tekućem programskom razdoblju 2014. - 2020. kohezijska politika ulaže u Hrvatsku 8,5 milijardi eura u jačanje konkurentnosti, održivosti i poboljšanje kvalitete života hrvatskih državljana.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.