G7: Novi plan za sprečavanje pandemija

G7: Novi plan za sprečavanje pandemija

Drugi je dan summita G7 na kojem sudjeluju čelnici najmoćnijih država svijeta. U fokusu je globalni oporavak nakon pandemije, ali i razgovor francuskog predsjednika Macrona i britanskog premijera Johnsona o brexitu. Macron se poslijepodne sastao i s američkim predsjednikom Bidenom i pritom izjavio da su se Sjedinjene Države vratile kao kooperativni lider slobodnog svijeta.

Novi plan, vodeća globalna zdravstvena deklaracija usmjerena na sprečavanje budućih pandemija, nazvana Deklaracijom iz Carbis Baya, rezultat je drugog dana summita najmoćnijih i najbogatijih država svijeta, okupljenih u skupini G-7. Čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, uz lidere Europske unije i Ujedinjenih naroda, njome se obvezuju da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi spriječili da se pandemija ikada više ponovi.

- Svima je u interesu da se svi cijepe, bolje prije nego poslije. Nažalost, dosad se u svijetu cijepilo neravnomjerno i vrlo nepravedno. Ipak, ohrabruju me najave objavljene uoči sastanka G7, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Napetost se jasno osjetila kad je na red došao postbrexitovski trgovinski sporazum između bivše i ostalih članica Europske unije. Čelnici EU-a pozvali su premijera Ujedinjenog Kraljevstva da se pridržava potpisanog sporazuma o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Njime se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Boris Johnson poziva, pak, na kompromis.

- Mislim da su i naši prijatelji shvatili da je glavna obveza britanske vlade održati teritorijalni integritet Ujedinjenog Kraljevstva. To ćemo i učiniti. Napravit ćemo sve što je potrebno da to osiguramo, rekao je Johnson.

Američki predsjednik od svojih je kolega zatražio suprotstavljanje rastućem utjecaju Kine. Joe Biden poziva na osnivanje novog saveza koji bi se s Pekingom nadmetao u ulaganjima u infrastrukturu zemalja u razvoju.

Za sada sve ide na ruku čelnicima G-7. Sunčan dan i plavo more uz obale Cornwalla, prosvjednici koji su dovoljno daleko od njih da ih ne ometaju. Uspjeli su se družiti i s kraljevskom obitelji i fotografirati s Elizabetom II. 

96-godišnja kraljica je, sama inzistirajući na oružju a ne nožu, s lakoćom mačem prerezala tortu obrazovne dobrotvorne organizacije "Projekt Eden" koja pod dojmljivom konstrukcijom u obliku balona krije tisuće biljnih vrsta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.