Završio G7: SAD predvodnik u suočavanju s glavnim izazovima

Završio G7: SAD predvodnik u suočavanju s glavnim izazovima

Završio je summit G7, skupine najrazvijenijih gospodarstava svijeta. Iz Carbis Baya stižu dojmovi o povratku Sjedinjenih Država predvodničkoj ulozi pri suočavanju s glavnim izazovima današnjice. 

Klima, Kina, pandemija i kako nakon pandemije, to su bile ključne teme ova tri dana.

- Sve što zapravo trebamo veće su obveze kad je riječ o klimi, financiranju projekata, smanjenju upotrebe ugljena, moramo se obvezati na korištenje vozila s manje ispušnih plinova, električnih vozila, dakle na zaštitu prirode i bioraznolikosti. To je ključno u našoj borbi protiv klimatskih promjena, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

Potom je videouratkom liderima o toj temi govorio glasoviti autor dokumentaraca s BBC-a, David Attenborough.

Njemačka kancelarka zadovoljna je summitom, istaknuti ciljevi su, rekla je, još nužniji zbog pandemije. Upozorila je da je iznimno važan odnos i suradnja i s Kinom.

- U sporazumu o investicijama Europske unije i Kine stoji i obveza da će temeljna radnička prava Međunarodne organizacije rada biti prihvaćena i u Kini. Ukupno gledajući, demokracija se najbolje razvija kada imate multilateralizam temeljen na suradnji u koju su svi pozvani, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Objasnila je kako njezino zadovoljstvo time što se s Bidenom "Amerika vratila" nikako ne znači da su svi problemi u svijetu riješeni.

Dogovoreno je povećanje proizvodnje te opskrbe siromašnijih zemalja cjepivom. Predvodnik toga bit će Europska unija.

Čelnici su različito provodili slobodno vrijeme. Sinoć je na plaži pripremljen roštilj.

Joe Biden i supruga iznenadili su vjernike na misi u katoličkoj crkvi. Neki su svjedočili da je Biden, inače irsko-engleskog podrijetla, dao i veći milodar za župu.

Boris Johnson, koji je podignuo svijest o vlastitom zdravlju nakon što je prebolio COVID, viđen je svakoga dana kako trči pješčanom plažom, čak se i okupao. 

Nakon tri dana te niza susreta i velikih tema, Carbis Bay, ljetovalište na jugozapadu Engleske, može se vratiti uobičajenom životu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.