Hrvatska korak bliže ukidanju viza za SAD

USA Visa Waiver Program

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je službeno objavio da je nominirao Hrvatsku za program ukidanja viza. 

"Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske", objavio je Blinken na Twitteru. 

Ovo je još jedan korak bliže ukidanju viza za SAD, koje bi trebale biti ukinute najkasnije do 30. rujna kada završava američka fiskalna godina. 

Hrvatska na izuzeću od viznog režima radi još od 2007. godine. I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija kroz suradnju MUP-a i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti.

Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne uvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je da omjer podnesenih i odbijenih zahtjeva mora biti manji od tri posto. Američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je u veljači ove godine da je taj omjer pao na 2,69 posto u prošloj godini. Od tada preostalo je riješiti još samo nekoliko tehničkih detalja što je zbog situacije s COVID-om bilo otežano.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je kao i Hrvatska provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.