G7 traži put za ukrajinske žitarice pod ruskom blokadom

G7 traži put za ukrajinske žitarice pod ruskom blokadom

Skupina od sedam najrazvijenijih zemalja G7 razmatra kako prekinuti rusku blokadu ukrajinskog izvoza pšenice i osigurati da Ukrajina, unatoč invaziji, ostane među vodećim svjetskim izvoznicima žitarica, izjavila je u četvrtak navečer njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Na početku sastanka s kolegama iz G7 u Weissenheuser Strandu u četvrtak, Berbokova je upozorila na prijetnju globalne prehrambene krize zbog rata. Dodala je da želi poslati poruku podrške Ukrajini i najsiromašnijim zemljama.

Ove godine Njemačka će predsjedati G7, koji također uključuje Sjedinjene Države, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Japan.
Zbog rata je u Odesi i drugim ukrajinskim lukama sada blokirano 25 milijuna tona žitarica. Prema podacima Ujedinjenih naroda,

Ukrajina je prošle godine bila treći najveći izvoznik ječma u svijetu i peti najveći izvoznik pšenice.

Berbokova je naglasila da su te žitarice prijeko potrebne Africi i Bliskom istoku, jer je kriza s hranom sve manja, što dodatno pogoršavaju globalne klimatske promjene.

Na ovaj opasan problem ranije je upozorila Europska komisija. Povjerenica za promet Adina Valean rekla je da 20 milijuna tona žitarica mora napustiti Ukrajinu za manje od tri mjeseca, inače bi mogli začepiti skladišta za sljedeću žetvu. Budući da je rat zaustavio prijevoz brodom, Komisija želi podržati transport ovih žitarica kopnom, željeznicom i kamionima.

Ukrajina također optužuje Rusiju za pljačku i uništavanje žitarica iz silosa. Predsjednik Vladimir Putin najavio je u četvrtak rekordnu žetvu pšenice u Rusiji, jednom od najvećih izvoznika žitarica u svijetu.

Berbokova je ocijenila da je Putinov cilj “iskoristiti agresiju na Ukrajinu, koja krši međunarodno pravo, za poticanje razdora u međunarodnoj zajednici”, obećavši da će se G7 tome suprotstaviti.

“Mi stojimo uz Ukrajinu i sve zemlje… koje trpe brutalne posljedice agresije”, rekla je, “pa danas šaljemo jasan signal – vidimo vas, čujemo vas i podržavamo vas.”

No, njemački ministar ostao je suzdržan u pogledu zahtjeva Ukrajine da dobije zapadne borbene avione. Istaknula je odlučno odbijanje njemačke vlade i NATO-a da proglasi zonu zabrane letova iznad Ukrajine zbog zabrinutosti da bi to moglo izazvati izravan sukob s Rusijom i dramatično zapaliti rat.

Berbokova je podsjetila da je u utorak u Kijevu rekla da saveznici Ukrajine mogu pomoći, prije svega, jačanjem njezine sposobnosti obrane bez rizika od upletenosti NATO-a u rat.

Ranije u četvrtak, na marginama sastanaka koje je imao u Berlinu, šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba zatražio je zapadne borbene zrakoplove i proturaketne sustave za svoju zemlju.

On će u petak nazočiti dijelu sastanka ministara vanjskih poslova G7, zajedno s ministrom vanjskih poslova Moldavije Nicolasom Popescuom.

Nevladina organizacija Anti-Poverty One pozvala je G7 da obrati posebnu pozornost na najsiromašnije i prihvati odgovornost za te zemlje “potpunim i sveobuhvatnim posvećenjem multilateralnoj krizi, ne zaboravljajući Afriku”, rekao je Stephan Exo, direktor njemačkog ogranak One, rekao je za dpa. dpa Germany

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.