Viktor Orban pobijedio na parlamentarni izbori u Mađarskoj

Viktor Orban pobijedio na parlamentarni izbori u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima, na kojima je pobijedila njegova stranka Fidesz .Nakon prebrojenih gotovo 97 posto glasova, osvaja dvotrećinsku većinu - 133 od 199 mjesta.
Nacionalistička stranka Jobik trebala bi osvojiti 26 mandata, a Socijalisti 20. Čelnici Jobika Gabor Vona i Socijalista Đula Molnar daju ostavke, a Orban je proglasio pobjedu. Izlaznost od 68,80%, veća je nego na trima prethodnim izborima.

Mađarski izborni sustav kombinira natpolovičnu većinu po izbornim jedinicama i proporcionalni sustav, što je prvi put primijenjeno 2014. i, tvrde analitičari, daje prednost stranci Fidesz koja je na vlasti. Od 199 zastupnika, 106 će biti izabrano izravno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.

Orbanova kampanja usmjerene na migrante

Viktor Orban je usredotočio svoju kampanju na migracijsku "prijetnju". Oporba, koja je podijeljena, u kampanji je osuđivala klijentelizam, raspad javnih službi i nedovoljnu kupovnu moć, usprkos najnižoj stopi nezaposlenosti (3,8 posto). Orban je u kombinaciji sa snažnim utjecajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat koji je odradio od 1998. do 2002.

Dobri gospodarski pokazatelji

Aktualni premijer može se pohvaliti solidnim gospodarskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri posto. Inflacija je također pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 posto. No Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimana.

"Migracija ugrožava našu sigurnost, naš način života i kršćansku kulturu", poručuje mađarski premijer koji redovito upozorava da će Zapad propasti, a Europa postati većinski muslimanska ako europske zemlje ne poduzmu preventivne mjere. Unatoč kritikama iz Bruxellesa koji Budimpešti prijeti kaznama zbog nepoštivanja migrantskih kvota, Mađari Orbana većinom podržavaju, a njegov je put uzor za protuimigrantske struje u istočnoj i srednjoj Europi.(HRT)

HIA.com.hr
foto: abouthungary.hu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.