Konačan poraz srpskog nacionalizma u Crnoj Gori?

Konačan poraz srpskog nacionalizma u Crnoj Gori?

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je, 28. prosinca, zakon o slobodi vjeroispovijesti, čime je taj zakon i službeno stupio na snagu. Zakon je izazvao dvodnevne prosrpske prosvjede, a situacija je i dalje napeta. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - pozvali su vjernike i svećenike da se organiziraju do pravoslavnog Badnjaka kako bi, navode - obranili svoje crkve, prenosi HRT. Izazvalo je to i "događanje naroda" ispred crnogorskog veleposlanstva u Beogradu, dok su trojica zastupnika Demokratskog fronta štrajkala glađu u podgoričkom zatvoru iz kojega su ipak pušteni.

- To nije zapamćeno u demokraciji i parlamentu, da srpski poslanici za vrijeme zasjedanja budu brutalno uhićeni, brutalno uhićeni i za to vrijeme poslanici DPS-a usvajaju zakon o slobodi vjeroispovijesti kojima planiraju oteti srpske hramove, izjavio je prosvjednik Nemanja Vučković.Srpska pravoslavna crkva, koja nikada nije prihvatila crnogorsku neovisnost, kao ni postojanje crnogorske nacije, pa se odbija ondje registrirati, zakon koji je odobrila i Venecijanska komisija smatra diskriminatornim. Vladika Joanikije najavio je osnivanje odbora za obranu crkava.SPC, predvođen mitropolitom Amfilohijem, ne jednom poručuje kako je za nju Crna Gora pravoslavna srpska država, poziva na obnovu takozvane njegoševske Crne Gore. I sami čelnici Demokratskog fronta, među kojima je i jedan četnički vojvoda, više su puta izjavili da za sve što čine i u crnogorskom parlamentu i na crnogorskim ulicama imaju blagoslov patrijarha Irineja.
- Ruka Svetog Jovana Krstitelja... 90-tih godina malteški vitezovi su ponudili Milu Đukanoviću da isplate kompletan dug Crne Gore samo da se dograbe nje. Hoće li da otvaraju tender za ruku Svetog Jovana Krstitelja i za čestice časnog krsta?, upitala je zastupnica Demokratskog fronta Marina Jočić.
Pitanje Srba u Crnoj Gori, naravno, kao naručeno je za novi performans u srbijanskoj skupštini, a nakon što je čelnik ultradesnih Dvera Boško Obradović na transparentu Vučića i Đukanovića nazvao - braćom blizancima...
- Kod nas se uvijek pojavi budala koja kao i 2004. godine, 2008. godine i onda kad su samo Albanci postajali sve popularniji - tako će danas učiniti sve da poboljšaju popularnost režima Mila Đukanovića, a da na bilo koji način nikad ne pomognu srpskom narodu i srpskoj crkvi, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
Donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti za mnoge je konačan poraz srpskog nacionalizma u Crnoj Gori, posljedično i dokidanje ideje Velike Srbije... Srbi naime očito ne vide da su jedini faktor nestabilnosti na Balkanu upravo oni, te da s takvim idejama samo još jače utječu na vlastitu izolaciju.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

https://vijesti.hrt.hr/569901/konacan-poraz-srpskog-nacionalizma-u-crnoj-gori

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.