Udruga Marijanska vinkovska mladež BiH sudjeluje u prikupljanju novca i opreme za opću bolnicu u Livnu i okolne domove zdravlja

Udruga Marijanska vinkovska mladež BiH sudjeluje u prikupljanju novca i opreme za opću bolnicu u Livnu i okolne domove zdravlja

Sve više Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji žive u svijetu traže načine kako pomoći svojem zavičaju ili zemlji. Rezultati angažmana nekolicine prijatelja Marija Šandrka, Matea Dolića, Luke Novokmeta, Ane Tokić i Antonija Džeke koji su se udružili i zdušno rade na nabavi, dopremi i raspodjeli potrebne medicinske opreme postaju dobar primjer. Facebook grupa „Pomoć bolnici Livno“ iz Frankfurta pokrenula je akciju prikupljanja novca za potrebe livanjske bolnice, tamošnjeg doma zdravlja i domove zdravlja u Glamoču, Drvaru, Kupresu, Bosanskom Grahovu, te ostalima po potrebi. Iz Frankfurta je prošli tjedan u livanjske zdravstvene ustanove stigla prva pošiljka: kirurške rukavice, majice, hlače i maske, držači za rukavice, dispanzeri i rezervoari za njih, dezinfekcijske tekućine, sapuni i druga oprema koja nedostaje.

S jedne strane je FB grupa „Pomoć bolnici Livno“ iz Njemačke i svijeta, a s druge operativci u Livnu bez kojih bi bilo nemoguće organizirati prihvat potrebne medicinske opreme, tako da Mario Šandrk ističe da treba zahvaliti Antoniju Džeki, tajniku Moto kluba Vukovi koji radi u županijskoj bolnici, Barbari Miličević i Toniju Viskoviću, mladim liječnicima na specijalizaciji u Mostaru i Zagrebu te Udruzi Marijanska vinkovska mladež kojoj je poslanje služiti Isusu Kristu prisutnom u najpotrebitijima i to su vrijedne ruke koje pomažu u zavičaju“ – naglašava Mario. U akciji posluju transparentno, evidencija je javna, objavljuju imena darovatelja, iznose novca i od srca su zahvalni livanjskoj Udruzi Marijanske vinkovske mladeži BiH koja im je vrlo brzo pritekla u pomoć i ustupila im svoj broj računa na kojem trenutno ima  43.493,34 KM, zajedno s još jednim računom, oko 80 tisuća eura, s tim da je jedna pošiljka već plaćena i stigla u BiH.

Marijanska vinkovska mladež prisutna je u 67 zemalja i ima više od sto tisuća članova, društvo je crkveno, laičko, marijansko i vinkovsko.  Čine ga mladi ali i odrasli članovi s naglaskom na mladeži koja pomaže i nastoji živjeti marijansku duhovnost te apostolski djelovati u vinkovskom duhu. Svoj poziv i poslanje članovi žive kroz molitvu, formaciju i posvetu. „Predsjednica te bosansko-hercegovačke udruge Antea Teica Miloloža ima veliku ulogu u radu. Ona je kamen pokretač bez kojega mnoge stvari ne bi bile tako dobro učinjene ili ih uopće ne bi bilo. Ima osjećaj za drugoga i za žrtvu“  - ističe s. M. Blanka Jeličić, duhovna pratiteljica Marijanske vinkovske mladeži u BiH. Za sebe kaže da joj je zadatak da prati, potiče, pomaže i da bude prisutna u svakom trenutku kako bi pomogla udruzi i njezinim članovima te osobama u potrebi – „tako smo i u ovom kontekstu rado sudjelovali u akciji za potrebe opremanja bolnice u Livnu. Nije nam to bilo teško, dapače, ponosni smo što smo dio ovoga lijepoga i hvale vrijednog projekta“ – ponizno priznaje. „Bile smo voljne biti i logistika za podjelu pristigle medicinske opreme, ali kako smo većinom žene, prijatelji nas štite te smo za taj dio posla angažirali voljne i jake ruke mladića  iz livanjskog Moto kluba Vukovi, tako da smo se mogle više posvetiti obilasku bolesnih kojima pribavimo i odnesemo hranu u ovim teškim trenucima pandemije uzrokovane korona virusom i kad nije poželjno izlaziti iz svojih domova“ – kaže s. M.  Blanka.

Marijanska vinkovska mladež je međunarodno društvo koje proistječe iz ukazanja Blažene Djevice Marije sv. Katarini Labouré godine 1830. Povijesno ishodište te Udruge je pariška kapela Čudotvorne medaljice i središte je molitve i hodočašća članova iz 67 zemalja, a sjedište Međunarodnog tajništva Društva nalazi se u Madridu.

Duhovna pratiteljica bosansko-hercegovačke Udruge s. M. Blanka Jeličić ističe njihov duhovni i fizički angažman: služe Isusu Kristu prisutnom u siromasima, osobito u najpotrebnijima, traže mlade koji se suočavaju s poteškoćama i posvećuju im se pružajući  mogućnosti koje daju smisao njihovim životima. Sudjeluju u trajnoj formaciji kako bi Crkvi i društvu ponudili kvalitetno služenje. Nastoje ujediniti svoje napore s pojedincima i institucijama, osobito s drugim granama Vinskovske obitelji i cilj im je s njima raditi na  projektima te se uključiti u aktivnosti koje donose promjenu nepravednih situacija. Teže da po Marijinom primjeru žive život pun Boga svjedočeći njegovu ljubav u svijetu. S. M. Blanka Jeličić kaže da su tako poput proroka i preko svoje posvete, evanđelje čine vjerodostojnim i zbog svih nastojanja i uključenosti u prikupljanje novca preko njihova računa i raspoređivanju humanitarne pomoći za livanjsku opću bolnicu i druge zdravstvene ustanove u okolici, Facebook grupa „Pomoć bolnici Livno“ iz Frankfurta im je neizmjerno zahvalna jer u zavičaju imaju vrijedne suradnike.   

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.