Predsjednik Vlade u Mostaru: Hrvatska će snažno podupirati BiH i razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda

Predsjednik Vlade u Mostaru: Hrvatska će snažno podupirati BiH i razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Mostaru sudjelovao u ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića. Nakon susreta sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, premijer je izrazio očekivanje da će se poštovati Daytonski sporazum i prestati s praksom preglasavanja Hrvata. Istaknuo je i da će Hrvatska podupirati BiH na putu prema EU.

 Po dolasku u Mostar, predsjednik Vlade sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.Na zajedničkoj konferenciji za medije, premijer je poručio da će Hrvatska nastaviti biti "odvjetnik BiH i prava Hrvata" te je izrazio očekivanje da će se poštovati Daytonski sporazum i prestati s praksom preglasavanja Hrvata i nametanja političkih predstavnika."Mi ćemo nastaviti biti odvjetnici BiH, naročito prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kao i do sada snažno ćemo podupirati BiH, razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će podupirati BiH na putu prema EU i prema Sjevernoatlantskome savezu", rekao je Plenković.

Na upit o najavama vodećih bošnjačkih dužnosnika kako će na izborima 2022. preglasati Hrvate u BiH i nametnuti dužnosnike na nižim razinama, a ne samo člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, Plenković je kazao kako je važno da se poštuje slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma."Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, takvih pitanja niti nema. Mi smatramo da je to temelj bez kojega je teško imati pravično i učinkovito funkcioniranje institucija, osobito predstavničkih tijela", rekao je premijer.
Izrazio je očekivanje kako će vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata.
"Ja vjerujem da taj dijalog treba dovesti do određenih pomaka koji će u biti svojim sadržajem izbjegavati situaciju u kojoj se jedan narod, u ovome konkretnom slučaju hrvatski narod, osjeća zakinut", dodao je premijer Plenković.

Hrvatska se zauzima za stabilnost u svim susjednim zemljama

Čelnik HDZ-a BiH Čović rekao je kako je ranije Izetbegovića upozoravao da je nametanje političkih predstavnika u prošlosti rezultiralo problemima, navodeći slučaj kosovskog političara Sejdu Bajramovića, kojega je srbijanski vrh sa Slobodanom Miloševićem nametnuo kosovskim Albancima. Dodao je kako je posljednja Izetbegovićeva poruka povezana s pokušajem odvlačenja pozornosti s problema u stranci i raskolima. Komentirajući rasplet situacije na jugoistoku Europe nakon izbora u Crnoj Gori i pregovora između Srbije i Kosova, Plenković je istaknuo kako se Hrvatska zauzima za stabilnost u svim susjednim zemljama.
"Ono što je za Hrvatsku bitno jest da postoji stabilnost, da postoji mir i da se smanjuju tenzije, te da se stabiliziraju trgovinski tokovi. U svemu tome vodimo račun o hrvatskoj manjini i o Hrvatima u Srbiji. Žao nam je što zbog podjela dviju hrvatskih stranaka nije dosegnut prag u Crnoj Gori kako bi imali zastupnika, predstavnika hrvatske nacionalne manjine", rekao je Plenković.
 

Premijer Andrej Plenković je nakon razgovora sa čelnikom HDZ-a BiH posjetio biskupski dvor u Mostaru gdje je razgovarao s mostarsko-duvanjskim biskupom na odlasku Ratkom Perićem i njegovim nasljednikom Petrom Palićem. Predsjednik Vlade s izaslanstvom sudjeluje na misi za zaređenje novog mostarsko-duvanjskog ordinarija.
U Mostaru je u nedjelju otvoren Biskupijski kulturni centar, čiju je gradnju financirala i hrvatska vlada, te je predstavljena knjiga "Pođite i propovijedajte", biskupa u odlasku Ratka Perića.

Izvor: Hina/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.