Hrvatska šalje dva kanadera u Hercegovinu: "Sve će izgoriti, bojimo se da vatra ne dođe do kuća"

Hrvatska šalje dva kanadera u Hercegovinu: "Sve će izgoriti, bojimo se da vatra ne dođe do kuća"

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara kod Širokog Brijega.

Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

- Od početka kolovoza pripadnici 855. protupožarne eskadrile peti put otputovali su u inozemstvo gdje pružaju humanitarnu pomoć u gašenju požara. Ponovno pomažu našim prijateljima u susjednoj Bosni i Hercegovini koji se bore s požarima. Naši piloti i tehničari uspješno i profesionalno odrađuju zadaće u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje, i zahvaljujem im na tome, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

U Hercegovini desetak požara: "Sve će izgoriti, bojimo se da ne dođe do kuća"

Vatrogasci zbog teškoga terena danima ne uspijevaju zauzdati požare kod Mostara, Širokog Brijega i Jablanice. Gasitelji ne uspijevaju zaustaviti vatrenu stihiju na području Kočerina, Rujna, Budima i Crnačkoj Ladini.

- Imamo problem tu blizu Mostara, Bogodol - planina Čabulja. Užasan požar bukti, a vlasti ništa ne čine. Sve će izgoriti, bojimo se da ne dođe do kuća, javlja čitateljica iz Bogodola za HRT.

Gore trava, nisko raslinje i šuma, a u najmanje jednome slučaju kod Širokog Brijega kamere su zabilježile da je požar podmetnut.

- U subotu poslijepodne poslali smo zahtjev za angažmanom kanadera iz Hrvatske, priopćila je civilna zaštita Zapadnohercegovačke županije.

Zatražena je i potpora helikoptera vojske BiH, ali srpski član kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik bojkotira rad te institucije koja jedina može odobriti angažiranje letjelica.

Međunarodnu pomoć zatražile su i vlasti Hercegovačko-neretvanske županije gdje požar na području Jablanice prijeti širenjem na Park prirode Blidinje gdje je gusta borova šuma.

Požarna linija duga nekoliko kilometara na području je sela Bogodola i Đubrana kod Mostara do kojeg stiže dim i pepeo s požarišta.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/hrvatska-salje-dva-kanadera-u-hercegovinu-sve-ce-izgoriti-bojimo-se-da-vatra-ne-dode-do-kuca-2669753

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.