Neredi u Crnoj Gori: Unatoč eskalaciji prosvjeda, ustoličen mitropolit Joanikije

Neredi u Crnoj Gori: Unatoč eskalaciji prosvjeda, ustoličen mitropolit Joanikije

Eskalirao je prosvjed Crnogoraca protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru. Više je ozlijeđenih prosvjednika i policajaca, letjele su šok-bombe, bačen je suzavac. Uhićen je savjetnik crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića Veselin Veljović. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na Twitteru je napisao da je on naredio akciju uhićenja te je prosvjed nazvao pokušajem terorističkih akcija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je tako u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Prilazi Cetinju blokirani su naime od subote popodne, prosvjednici su zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit.

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele "kojih je dobar dio umjetno izazvan".

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena", rekao je Joanikije.

U obraćanju Porfiriju, patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve, Joanikije je istaknuo da je on svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhićeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu.

"Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

S druge strane, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković rekao je da je Krivokapićeva vlada uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore.

"Vlada je jutros, bezobzirno napadajući mirne građane i njihovo pravo da slobodno prosvjeduju, uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore. Rane, ožiljci, suze i povrijeđeno dostojanstvo ljudi bit će svakodnevna mora nalogodavcima ovog beščašća: predsjednika i potpredsjednika vlade koji snose svu odgovornost za ove nemile događaje i nesumnjivu uzurpaciju ingerencija kroz prekoračenje ovlaštenja", napisao je Marković na Twitteru.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije.

Pozvalo je građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

U priopćenju američko veleposlanstvo poziva i policiju da se u sprečavanju nereda koristim samo sredstvima koja su neophodna za uspostavljanje mira.

"Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - pozivamo vas da smirite trenutne tenzije", navodi se u objavi na Facebooku.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala skupinu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu.

Situacija u crnogorskoj prijestolnici je mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

I dok je Joanikije ocijenio da se čin ustoličenja politizira i da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da se obred ustoličenja održi na nekom drugom mjestu, Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/suzavci-i-sok-bombe-na-cetinju-pocela-intervencija-crnogorske-policije-2843019

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.