Prosvjedi u Srbiji - blokade cesta, tučnjave, napadnuti novinari

PROSVJED BG

Tisuće ljudi u Beogradu i u još 50-ak srbijanskih gradova okupilo se poslijepodne na ekološkim prosvjedima, uz primjetnu odsutnost uniformirane policije, sudjelujući u blokadi cesta te zahtijevajući ukidanje zakona o eksproprijaciji i o referendumu kako bi se spriječila eksploatacija litija u zapadnoj Srbiji. Prosvjede prati niz incidenata i provokacija, sukobi, naguravanja i tučnjave koje, prema ocjeni aktivista, izazivaju skupine provokatora i pristaša vlasti. Na prosvjedu u Beogradu napadnut je novinar agencije FoNet. Agencija Beta objavila je da su u Novom Sadu napadnuti novinari koji izvještavaju s prosvjeda. Ondje je i 30-ak mladića nasrnulo na skupinu studenata koji su krenuli na prosvjed.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti donošenje zakona o eksproprijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto". Pozvali su na dvosatnu blokadu prometnica.

Tučnjava skupine mladića i prosvjednika u Novom Sadu


Neposredno nakon početka prosvjeda u Novom Sadu izbila je tučnjava između skupine mladića i prosvjednika. Ima ozlijeđenih, javila je beogradska agencija Beta. Mladići koji su izazvali tučnjavu pobjegli su, prenosi agencija. Prema izjavama očevidaca, pojavili su se iz smjera kolone vozila koja su zaustavljena zbog blokade, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.

Prema informacijama s terena napadnut je i dio novinara koji izvještavaju s prosvjeda, prenijela je Beta.

"Pritisci na aktiviste i lokalne medije"

Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira im da odustanu od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog pritiska i zastrašivanja, navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom jutra i prijepodneva išli u domove novinara i redakcije te im govorili kako ne bi trebali izvještavati s prosvjeda. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore prosvjeda.

Novinarima N1 koji redovito izvješćuju o prosvjedima u kontekstu općeg društvenog i političkog ozračja, ali i njihovim obiteljima upućene su i izravne prijetnje uz optužbe da propagiraju fašizam i pozivaju na građanski rat.

"Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi, baš vi, N1 ste uzrok, povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete?" jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj skupini za sigurnost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.

Nakon prošlotjednog prosvjeda i sukoba izazvanog pokušajem da se bagerom razbije blokada na cesti kod Šapca, premijerka Ana Brnabić ocijenila je na Twitteru da ti prosvjedi nisu demokracija već fašizam, a fašizmom ih je nazvao i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je najavio da će policija ubuduće primijeniti nasilje. Ubrzo je promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ako budu ugroženi životi ljudi, njihova imovina i institucije.

Dajući za pravo sudionicima protuprosvjeda da se bore za slobodu kretanja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je ovog tjedna poručio kako Srbija nikada neće biti ni u kakvom građanskom ratu, te da mu "ne pada na pamet da sluša ulicu i da služi ulici".

Vučić, njegovi najbliži suradnici i provladini mediji optužuju organizatore prosvjeda da su "Rockfelerovi plaćenici".

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, a vladajuća koalicija optužuje ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika, koji je istodobno vođa Srpske napredne stranke koja dvotrećinskom većinom dominira u Skupštini Srbije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-srbiji-danas-masovni-ekoloski-prosvjedi-ocekuju-se-i-blokade-prometnica-3727918

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.