Plenković i Čović u Zagrebu razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda

Plenković i Čović u Zagrebu razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku u subotu u Banskim dvorima razgovarao je s predsjedateljem Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ususret nastavka pregovora političkih aktera u BiH o reformi izbornog zakonodavstva. Razgovaralo se odnosima Hrvatske i BiH, pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u svjetlu nastavka pregovaračkog procesa, Čović je kazao kako je potrebna žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona te se pritom osvrnuo i na Mostarski sporazum. Ponovio je kako je konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj funkcioniranja BiH, kao i da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH. Kazao je kako je jedini ozbiljan pristup potpisnika Mostarskog sporazuma raditi na njegovoj potpunoj implementaciji, kao važan korak za politički integritet i napredak.

,,U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda“, istaknuo je Čović. 

Također je izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da hrvatska Vlada šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju.

,,Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj”,

kazao je Plenković dodavši da će Vlada nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.

Dragan Čović čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se danas obilježava.

PVRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.