Vlada FBiH: Osigurati smještaj za izbjeglice iz Ukrajine

Vlada FBiH: Osigurati smještaj za izbjeglice iz Ukrajine

 Vlada FBiH zadužila je danas Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom katu u hotelu „Walter”, uz eventualno dodatnih još 40 kreveta na još jednom katu, ako bude potrebno, a kojim upravlja ova agencija, i to za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Financijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će osigurana od novčanih sredstava deponiranih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravomoćnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju tih financijskih sredstava. Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, te Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

Vlada FBiH upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobivanje izbjegličkog statusa, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.