Potres magnitude 4.9 u BiH, osjetio se i u Dalmaciji

Potres magnitude 4.9 u BiH, osjetio se i u Dalmaciji

U 8.07 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Širokog Brijega u BiH. Magnituda potresa iznosila je 4.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na Vi-VII stupnja EMS ljestvice. Prema prvim podacima EMSC-a epicentar potresa bio je 24 kilometara sjeverozapadno od Mostara na dubini od pet kilometara. Za sada nema informacija o eventualnim štetama.

- Jutros u 8.07 sjeverozapadno od Mostara, u brdsko-planinskom rijetko naseljenom području bio je epicentar kako su priopćili seizmolozi. Potres se osjetio u cijeloj Hercegovini i dijelovima Dalmacije. Narod se uznemirio jer su još svježa sjećanja na nedavni razorni potres u Stocu i jugu Hercegovine čije se posljedice još uvijek saniraju, javio je dopisnik HTV-a Ilko Barbarić u podnevnom Dnevniku.  

- Županijska uprava civilne zaštite u Širokom Brijegu je priopćila da za sada nisu zabilježene štete niti je bilo prijave šteta osim uznemirenosti građana, rekao je Barbarić. 

Ravnatelj uprave Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je kako nisu imali prijavljenih ozlijeđenih osoba niti šteta na objektima u potresu, čiji je epicentar bio kod Širokog Brijega.

- Do sada nije bilo prijava iz općinskog stožera civilne zaštite, rekao je.

Prema navodima svjedoka podrhtavanje tla potrajalo je jutros desetak sekundi te se snažnije osjetilo zapadnije od Širokog Brijega.

Prema izvješću Federalnog seizmološkog zavoda njihovi uređaji zabilježili su da je jakost potresa u hipocentru iznosila 4,8 stupnjeva Richtera, dok je intenzitet u epicentru bio je VI. stupnja Mercallijeve ljestvice.

Takvo podrhtavanje tla spada u skupinu jakih potresa koji izazivaju bijeg stanovništva iz kuća kao i štete na nekim objektima.

Hercegovinu je u travnju pogodio potres jakosti 6,1 po Richteru. Epicentar je bio u istočnoj Hercegovini. Tada je poginula 28-godišnjakinja kojoj je stijena probila kuću. 

Potres se osjetio i u Splitu, Makarskoj, Dubrovniku i na srednjodalmatinskim otocima.

U splitskom centru 112 primili su desetak poziva zabrinutih građana.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/maric-dizemo-limit-studentskih-primanja-za-porezne-olaksice-na-24-tisuce-kuna-8246624

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.