Nakon više od 100 godina Neum je konačno integriran u ostatak države

Nakon više od 100 godina Neum je konačno integriran u ostatak države

NEUM, 30. lipnja (FENA) – Magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac u četvrtak je svečano otvorena i puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354,33 maraka, osigurala je Vlada FBiH. Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara. Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum počela je u travnju 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta. 

Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić. Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, nazočili su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, da je Federacija BiH veliko gradilište koje pozitivno utječe na gospodarstvo države. - Nakon više od 100 godina Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se gradom putovalo kroz Republiku Hrvatsku.

Cesta je posljednji put građena u vrijeme Austro-Ugarske – kazao je Novalić. Podsjetio je da Vlada FBiH na različite načine potiče ljetovanje u BiH, između ostalog i podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili građanima da u Neum dođu i bez putovnice. - Intenzivno gradimo. Ova cesta je bila skoro 100 miliona KM i gradili smo je četiri godine. Ostvarili smo nešto o čemu su generacije sanjale - kazao je federalni premijer. Ističe da je cijela Federacija BiH jedno veliko gradilište, ne samo koridor Vc, nego i područje na sjeveru BiH odnosno Unsko-sanskog kantona. - Ovo je rezultat dva projekta, modernizacije magistralnih cesta i koridora Vc.

Imamo i treći program iz proračuna Vlade FBiH u okviru kojeg se Cestama FBiH i Autocestama FBiH stavlja na raspolaganje 200 do 300 milijuna KM - naglasio je. Ističe da se gradi kako bi se razvijao turizam i kako bi se roba i ljudi slobodnije kretali. – Sve to pozitivno utječe na naše gospodarstvo i tako ćemo nastaviti – rekao je Novalić.

Otvaranju magistrale nazočili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelko Milićević i Vesko Drljača, te ministri u Vladi Federacije BiH i dr. federalnim i državnim dužnosnici. Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (proračun FBiH i sredstva JP Ceste FBiH), te kreditnim aranžmanima s međunarodnim financijskim institucijama. (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM). Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.

FOTO / VIDEO:FENA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.