Premijer Plenković u Mostaru: Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH

Premijer Plenković u Mostaru: Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH

Tekst: Monika Ćubela Savić, FOTO FENA /Monika Ćubela Savić

MOSTAR, 25. srpnja (FENA) – Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni – poručio je u ponedjeljak predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Govoreći o mogućem nametanju Izbornog zakona u BiH od strane Visokog predstavnika, Plenković je kazao da je smjer koji je Christian Schmidt naumio uzeti dobar i koristan za BiH te da je uravnotežen.

Poanta Ustava BiH je uključivost, istaknuo je.

- Nije li onda najprirodnije da i Hrvatima, kao jednom od tri konstitutivna naroda, bude omogućeno da participiraju u institucijama vlasti. To je minimum minimuma o čemu govori većina političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH. Mi to također govorimo svima, jasno, s najboljom namjerom. Čini mi se da su reakcije pretjerane, da treba smiriti loptu i omogućiti da se izbori provedu na najbolji način – naglašava Plenković.

Izrazio je uvjerenje da bi takav potez Visokog predstavnika doveo do formiranja predstavničkih tijela, a kasnije izvršne vlasti te da bi bio odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

- Europska unija je budućnost BiH, a Hrvatska želi uzeti BiH 'pod ruku' i pomoći joj da ide u tom smjeru. To je naša politika, iskrena, susjedska i prijateljska - podvukao je on.

Čović je dodao kako začuđuje "ovoliki izljev nezadovoljstva, da netko zna što Visoki predstavnik planira nametnuti".

- Ja ne znam. Razgovarao sam s njim i dogovorili smo osnovne stvari tog paketa. Mislim da svojim reakcijama političko Sarajevo razotkriva neke stvari te žele napraviti unitarizam kako bi nas izbacili, kao najmalobrojniji narod, iz vlasti u Federaciji. Nadam se da to neće naštetiti nama u Bosni i Hercegovini. Moramo poslati poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, to je šansa za BiH. Želimo vratiti dobre odnose hrvatskog i bošnjačkog naroda - poručio je Čović.

Pozvao je kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina, a to je da žele BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda te da Dayton zaživi do kraja.

- Moraju se vratiti na taj put. Svaki drugi put odvest će ih u politički sunovrat. Uvjeren sam da ono što se zaziva danas, a to je okupljanje građana, izlazi iz okvira rječnika i političkog ponašanja kakvim se dosad nastojalo predstaviti političko Sarajevo. Bez hrvatskog naroda BiH neće moći funkcionirati kao normalna država, a ovo je i naša domovina – smatra Čović.

Povjerenje kao preduvjet

Povjerenje Bošnjaka i Hrvata preduvjet je kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine, dodaje Plenković.

- Hrvati moraju biti ravnopravan narod u BiH. Želimo ovaj pristup, Visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prijedlog. On ne radi iskorak samo prema jednom narodu, već paket dobar za sve - poručio je Plenković.

Rekao je kako se nada da će nadolazeći izbori biti odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju.

- Želimo da opće ozračje uoči izbora 2. listopada bude što mirnije, da bude demokratska debata tijekom kampanje. Nama je žao što nije na razini političkih stranaka postignut dogovor o izbornoj reformi. Mislili smo da je dijalog najbolji način da će doći do rješenja - kazao je hrvatski premijer.

Plenković je još istaknuo kako su predstavnici hrvatske Vlade došli u Bosnu i Hercegovinu kao prijatelji BiH, dodavši da je Hrvatska drugi ulagač u toj državi.

Život, identitet i budućnost

- Tu su brojne naše kompanije koje pridonose gospodarskom rastu - poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Govorio je i o konkretnim potporama Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te podvukao kako će danas obići još niz gradova gdje je Vlada RH podupirala brojne projekte.

Ističe kako su samo ove godine investirali preko petsto milijuna kuna u BiH.

- Postoje tri temeljna projekta koja su u svojoj simbolici važni da se razumije što Hrvatska radi prema Hrvatima u BiH. Financirali smo i sufinancirat ćemo bolnicu u Mostaru jer ona predstavlja život i zdravlje. Financirat ćemo dovršetak Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru jer ono simbolizira identitet, što je posebno važno za život Hrvata u BiH. Financirali smo i financirat ćemo Sveučilište u Mostaru jer ono predstavlja znanje i budućnost – istaknuo je kazavši kako su na tim temeljima i "izrazito prijateljski" danas u Mostar došli predstavnici hrvatske vlade.

Izrazio je uvjerenje da će i Pelješki most, čije je svečano otvaranje najavljeno za sutra, dodatno osnažiti veze Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Osim što će Hrvatska mostom ostvariti strateški cilj, rasteretit će se i Neum – naglasio je poručivši kako je Hrvatska ponosna, ali da isto tako želi još užu suradnju s BiH.

Plenković je ranije danas posjetio Biskupski ordinarijat i sastao se s mons. Petrom Palićem, biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Hrvatski premijer će tijekom dana još posjetiti Čitluk, a u Čapljini će obići obnovljenu tvornicu keksa i vafla Lasta iz Čapljine. Predviđen je i posjet Stocu i Ravnom.

Uz hrvatskog premijera u izaslanstvu su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar branitelja Tomo Medved, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

ANDREJ PLENKOVIĆ

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.