Premijer: Osuđujemo brutalne napade na Schmidta

PLENKOVIĆ

Vlada će na sjednici predstaviti i donijeti smjernice i preporuke za uštedu energije, na osnovu preporuka Europske komisije. Prijenos sjednice pratite uživo:

Premijer Andrej Plenković u uvodu se osvrnuo na aktualna politička zbivanja, u prvom redu na otvaranje Pelješkog mosta. Zahvalio je svima koji su pridonijeli na realizaciji ovog velikog projekta. 

- Ovo je nova situacija koja mijenja živote u južnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije i važno za brz, nesmetan promet, a posebno će se to osjetiti u turizmu, rekao je premijer. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji otvorenja mosta.

Premijer: Osuđujemo brutalne napade na Schmidta


- Ovoga tjedna bili smo i u BiH, podupiremo različite i brojne razvojne projekte, kontinuirano smo povećavali sredstva u proračunu za Hrvate izvan Hrvatske i to ćemo činiti i dalje, rekao je. Osvrnuo se i na odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona u pogledu integriteta izbornog procesa.

- Očekivali smo da će taj paket biti puno širi i da će ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su išle na uštrb prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivnih naroda. S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko tjedana staviti na stol ponovno mogućnost intervencije u izmjene i Ustava Federacije izbornog zakona, vjerujemo da će on biti zadnja brana prieje izbora 2. listopada mudar, odlučan i konstruktivan i popraviti što se ranije pokvario  rpopustilo dogovoriti između predstavnika političkih stranaka u BiH u protekle dvije godine, rekao je Plenković.

- Osuđujemo brutalne napade na Schmidta na prosvjedima u Sarajevu. Oni su bili itekako politički orkestrirani, rekao je. Bilo je tamo teških riječi prema Hrvatima, to je za nas neprihvatljivo i loše za suživot Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Takve izjave neće nikom pomoći u izgradnji povjerenje, udaljit će narode i to nije cilj koji Hrvatska vodi prema BiH i narodima koji u njoj žive. I dalje ćemo se čvrsto zalagati za položaj Hrvata kao jednog od triju konstituivnih naroda  sukladno Daytonskog sporazumi i Ustavu Federacije BiH, rekao je Plenković.

Premijer je s današnje sjednice izdvojio donošenje smjernica za uštedu energije. Kazao je kako smatra da je važnim da naši građani na vrijeme budu senzibilizirani na ovu temu i da se "znamo ponašati sukladno okvirima koje je ova energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu prouzročila svima nama".

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/vlada-donosi-smjernice-i-preporuke-za-ustedu-plina-8747183

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.