Više od pet tisuća poduzetnica Jugoistočne Europe objedinjuje svoje aktivnosti i suradnju

SANELA

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine 3. listopada potpisat će se po prvi puta u povijesti jugoistočne Europe sporazum u suradnji među ženama u poduzetništvu četiri države: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, čime će ovaj dio Starog kontinenta postati epicentar poduzetništva u žena, jačanja suradnje među ženama, kao i međusobnog uvažavanja bez obzira na države iz koje dolaze.

Sporazum će potpisati čelnice najaktivnijih i po broju članica i članova – vlasnica tvrtki i obrta, najbrojnijih asocijacija u sve četiri države jugoistočne Europe: "Poduzetnice IN" iz Bosne i Hercegovine, kojeg predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva, „Promocija zdravog života“ na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “Zory Events”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin te ”Virtualni ženski poduzetnički centar" iz Zagreba na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić.

Ove nevladine asocijacije okupljaju više od pet tisuća žena u poduzetništvu, kako vlasnica tvrtki i obrta, tako i onih koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove. Stoga je potpisivanje sporazuma o zajedničkoj regionalnoj suradnji i aktivnostima dodatni korak naprijed ne samo u unapređenju poslovnog angažmana žena, nego i smanjenja pa i dokidanja diskriminacije koju žene doživljavaju u mnogim segmentima djelovanja u ovom dijelu Europe.

Ova regionalna asocijacija već sada ima jasne ciljeve, ali i sadržaje zajedničkog djelovanja u pravcuinovativnoga i konstruktivnoga umrežavanja poduzetnica jugoistočne Europe

  • snažne motivacije za pokretanje i razvoj poduzetništva u žena
  • logistike za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
  • razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja
  • kreiranja novih tržišnih poslovnih suradnji i prilika
  • provedbe kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo
  • angažiranije poslovne aktivnost žena
  • poticanja konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
  • smanjenja marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
  • otvaranja mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji

Navedene asocijacije usmjerene su u svom djelovanju diljem jugoistočne Europe na promicanje poduzetništva, posebice žena kroz cijeli niz sadržaja, projekata i aktivnosti, a sporazumom će objediniti svoje aktivnosti kao regionalna inicijativa, potpora te središnje nevladino tijelo u službi žena u poduzetništvu.

Misija ove regionalne inicijative, jedinstvene ne samo u jugoistočnoj Europi, nego i u svijetu, u prvom je redu ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u gospodarstvu te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru.

- Kroz cijeli svoj poslovni put, znam koliko nam je neophodno umrežavanje i što češći osobni kontakti i razmjena iskustava. Ta međusobna potpora je odavno prerasla granice naših država, ali ona može biti masovnija i jača. Na lokalnom nivou svi se susrećemo sa sličnim problemima, ali je činjenica da se sve jače čuje glas žene i da je sve više žena osviješteno po pitanju svojih kapaciteta i svog mjesta u društvu. Zato nećemo stati, podizati ćemo naše osobne granice, raditi na edukaciji i umrežavanju poduzetnica i biti otvorene za suradnju. Svi fenomenalni kongresi, konferencije, znanstveni skupovi, seminari koji se održavaju  Bosni i Hercegovini i regiji, trebaju biti još otvoreniji i masovnije posjećeni od strane žena. Edukacija jeste ključ, ali je i osnaživanje također. A ta oba čimbenika uspjeha žene drže u svojim rukama i samo smo mi te koje možemo otključati ova vrata nevjerojatnih mogućnosti i krenuti naprijed. Svaka od nas već djeluje godinama u svojoj državi i ima veliki broj poduzetnica i poslovnih žena okupljenih unutar vlastitih asocijacija, ali smo svjesne da može i više i bolje. Zato jako vjerujem u uspjeh ove inicijative i u bolje sutra na ovim prostorima, za nas i sve generacije koje dolaze. Mi to možemo napraviti – izjavila je u povodu potpisivanja sporazuma o suradnji žena u poduzetništvu Adisa Tufo, poduzetnica iz Sarajeva, vlasnica i generalna direktorica kompanije «Čip Sistemi», predstavnica asocijacije "Poduzetnice In", te iznimno angažirana u području osnaživanja žena i afirmaciji poduzetništva u žena.

Osnaživanje žena na svim razinama je i prvotni cilj djelovanja udruge za promociju zdravog života Natura Vita iz Novog Sada. Taj cilj, kako ističe predsjednica ove udruge ugledna srpska poduzetnica Sofija Bajić, jeste osnova od koje ne odstupaju u svom djelovanju uz proširenje aktivnosti kroz umrežavanje.

- A upravo sa željom osnaživanja i umrežavanja 2017. godine organizirali smo prvu, a 2018. i drugu Međunarodnu stručnu konferenciju poduzetnica pod nazivom "Biznis na štiklama", koja je u oba navrata okupila više od 400 žena iz deset zemalja Europe. Konferencija je iznjedrila još jednu mrežu - Klub Biznis na štiklama - mjesto svakodnevnog okupljanja, savjetovanja te edukacija poduzetnica u Srbiji, kao temeljni kamen svima onima koji se žele otisnuti u poduzetničke vode. Veliku potporu pružamo ženama koje uz poduzetništvo osnivaju i vode svoje obitelji te vrlo često su marginalizirane od strane društva u kojem djeluju i žive. Umrežavanjem asocijacija na međunarodnom nivou daje se vjetar u leđa ženama, pruža sloboda djelovanja, ne samo u mikrosredini, već širi kapacitete, mogućnosti i znanja, kao i neprocjenjivo potrebnu razmjenu iskustava.  Jer ukoliko želite da idete brzo, idite sami. Ukoliko želite da idete daleko, idite zajedno - kaže narodna mudrost. Vjerujem da zajedno, otvorenog srca, uz veliku snagu koju posjedujemo, možemo pokrenuti žene poduzetnice s margina društava u kojima živimo i pozicioniramo ih kao ravnopravne članice - kazala je poduzetnica Sofija Bajić, predsjednica Udruge za promociju zdravog života Natura Vita.

Neizmjeran obol regionalnom povezivanju dat će i slovenska poduzetnica Zori Jakolin, iznimno uspješna upravo u povezivanju žena u poduzetništvu. 

- Moj poduzetnički put krenuo je uz jedan od najjačih slogana za žene ”Jer vjerujemo u moć umrežavanja!”.  I dan danas vjerujem u te riječi i svaki moj dan je usmjeren dijeljenju znanja, umrežavanju, spoznaji da žene na početku svog poslovnog puta imaju potporu, da nisu same i da zajedno kao poduzetnice možemo postići puno više, nego sama za sebe.  Kroz godine rada sa ženama zamijetila sam da nema takvog rasta kada je svatko za sebe. Mala poduzetništva u žena ostaju mala, ne razvijaju se i lagano se s vremenom potroše i izgube na tržištu. Zato trebamo dati potporu velikim asocijacijama žena i zajedničkom radu, našem okupljanju, povezivanju, djelovanju, motivaciji kao i potpori koju možemo dati ženama. Snažno vjerujem u svoje tri kolegice iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, znajući njihov rad i doprinos poduzetništvu, ali i društvu u cjelini, da ćemo to postići na tržištu, u ovom dijelu Europe. Mi surađujemo bez granica, a jedina granica koja može biti nebo, a kad znamo da niti ono nema granica, znači da su nam mogućnosti neslućene - komentirala je poduzetnica Zori Jakolin, potpisnica Sporazuma iz Slovenije.

U ime žena u poduzetništvu iz Hrvatske sporazum će potpisati u Sarajevu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je osnovan 01. siječnja 2016. godine te je danas među najbrojnijim je i najaktivnijim nevladinim organizacijama ovog dijela Europe koje se bave ženama u poduzetništvu.

- Virtualni ženski poduzetnički centar kroz vlastite je projekte osigurao u tri godine djelovanja brojne razmjene iskustava, poslovne kontakte, unapređenje poduzetničkog ozračja u ovom dijelu Starog kontinenta, edukacije, organizaciju tri Kongresa poduzetnica kao najveća okupljanja žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, uz razgranatu izdavačku djelatnost, među kojima su i prvi vodič za uspješno poduzetništvu jugoistočne Europe, kao i prva slikovnica koja uči o poduzetništvu „Ja sam mali poduzetnik!“. Sve su to odlični temelji za unapređenje rada i na regionalnoj osnovi, jer poduzetnice moraju surađivati bez granica, bez fige u džepu i s otvorenim srcem ako istinski žele živjeti svoje poduzetništvo. Naša regionalna inicijativa upravo cilja k tomu te vjerujem da će donijeti uspjeh u poslovanju svima koji nas podrže i pridruže nam se u ciljevima aktivnosti – ocijenila je u povodu potpisivanja sporazuma u Sarajevu direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, vlasnica tvrtke Expert Product d.o.o.

Pravce zajedničkog djelovanja ova regionalna inicijativa nakon potpisivanja sporazuma u Sarajevu odmah će predstaviti i kroz organizaciju B2B susreta poduzetnica regije, zajedničkih projekata u edukaciji budućih i sadašnjih vlasnica tvrtki i obrta, kao i sudjelovanjem na četvrtom po redu Kongresu poduzetnica koji će se, kao najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Europe, održati u Zagrebu 08. ožujka 2019. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.