Najvažniji postdaytonski izbori u BiH po mnogo čemu odrediti će sudbinu zemlje

Najvažniji postdaytonski izbori u BiH po mnogo čemu odrediti će sudbinu zemlje

U Bosni i Hercegovini danas je od 7 sati pa do sutra do 19 sati na snazi izborna šutnja prije nedjeljnih općih izbora koji će po mnogo čemu odrediti sudbinu te zemlje ali i sudbinu Hrvata kao političkog naroda.

Opći izbori u BiH donijet će novi izazov i to bez presedana još od okončanja rata 1995. godine. Iako je bosanskohercegovačka politika u protekla dva i pol desetljeća bila ispunjena različitim eksperimentima koji su po pravilu završili loše i dali sve čudnije i nelogičnije rezultate.

Nikada se u izbornim ciklusima još od 1996., ipak nije dogodilo da Bosna i Hercegovina izbore dočeka bez jasnih pravila njihove provedbe, kako je to ovoga puta slučaj, pa tako nije jasno kako će i hoće li uopće biti moguće formirati novu vlast, barem onu na razini Federacije BiH, jednog od bosanskohercegovačka entiteta, u kojoj živi najveći dio bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na izborima će pravo glasa imati 3.352.933 birača, dok će 7.497 kandidata, u 128 političkih subjekata, pokušati osvojiti jedan od 518 mandata. Biraju se tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (42) - 28 iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te 14 iz entiteta Republika Srpska; Zastupnički dom federalnog Parlamenta (98), Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u deset kantonalnih skupština.

Svi registrirani glasači moći će glasovati na više od 6.000 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, i to 5.794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih birališta. Angažiranjem institucija i političkih stranaka, ove godine povećan je broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine, gdje će moći glasati približno 1.000 građana.

Izbore će nadgledati gotovo 6.500 međunarodnih i lokalnih promatrača, kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinske izborne komisije, njih 142, registrirale su 60.000 stranačkih promatrača.

Izbori će okvirno koštati 8,5 miliona konvertibilnih maraka (4.350.000 eura), a prvi put će na biralištima biti korišteno 5.500 prozirnih biračkih kutija. Na izborima je prijavljeno čak 30 političkih subjekata više nego na općim izborima 2014. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.