Hrvati nadglasani, člana Predsjedništva BiH izabrali im Bošnjaci

Hrvati nadglasani, člana Predsjedništva BiH izabrali im Bošnjaci

Prema prvim preliminarnim, neslužbenim rezultatima koje je u ponoć objavila Centralna izborna komisija (CIK), novi članovi Predsjedništva BiH su Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva, koji je osvojio 37,97 posto glasova, Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Republike Srpske, s osvojenih 55,15 posto, kao srpski član, te Željko Komšić iz Saveza za promjene, koji preuzima hrvatsko mjesto od Dragana Čovića (HDZ BiH), sa 49 posto.

Džaferovićev protukandidat Denis Bećirović dobio je 33,4 posto, Dodikov za srpskog člana Predsjedništva Mladen Ivanić 41,39 posto i Dragan Čović, kandidat HDZ-a za hrvatskog člana, 38 posto. Izlaznost na razini cijele Bosne i Hercegovine bila je 53,36 posto, a do ponoći je obrađeno 43,42 posto listića. Rezultati utrke za Predsjedništvo BiH prvi se broje i objavljuju na općim izborima.

Za Komšića su glasovali većinski Bošnjački glasači zahvaljujući postojećem izbornom zakonu prema kojem su mogli predlagati i birati hrvatskog člana. Oni su predložili i izabrali Željka Komšića.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako se podaci odnose na  43,42 posto glasačkih mjesta, odnosno na glasove 741.599 glasača, koliko ih je do ponoći prebrojano i uneseno u službenu aplikaciju. -"Želim služiti svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju", izjavio je Komšić novinarima u Sarajevu. Svim Hrvatima poručio je kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu, a oni sami nemaju nikakvog razloga za brigu zbog toga. "Ja sam vaš predsjednik, glasovali vi za mene ili ne", kazao je Željko Komšić najavivši kako će se truditi da ne napravi niti jednu grešku i opravdati ukazano povjerenje.  A čije povjerenje (?), hrvatskog naroda zasigurno ne jer ga hrvatski birači nisu odabrali. 

Dragan Čović je u izjavi novinarima istaknuo kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS). "Ta potpora bila je iznad očekivanja", kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH. "Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt kojega nudimo", kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH. Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati "neviđenu krizu". Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će sačekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja.

Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela "briljantnu pobjedu" jer je Šefik Džaferović pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj. "SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti", kazao je Izetbegović. Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH "raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića".

Milorad Dodik proglašujući svoju pobjedu, novinarima u Banjoj Luci je kazao kako je njegova pobjeda čista kao suza. Najavio je da će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti "Republika Srpska prije svega"

Konačni podaci o odazivu na ovogodišnje izbore u BiH govore kako je on bio je 53,36 posto na razini BiH, pri čemu je u Federaciji BiH zabilježen nešto niži odaziv jer je tamo glasovalo 51 posto od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Republici Srpskoj to učinilo njih 57 posto.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako je do ponoći prebrojano i u aplikaciju uneseni podaci s 43,42 posto glasačkih mjesta - 741.599 glasača. Birači s područja Federacije BiH imali su priliku odlučiti hoće li glasovati za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu državnog vrha njih 49,47 posto potporu je dalo Komšiću, za Čovića je glasovalo njih 38,66 posto, dok je kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika dobila potporu 6,92 posto birača. 

Među bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je oko 38 posto glasova, Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) 33,40 posto, a medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić dobio je 12,35 posto glasova. 

Prema službenim podacima SIP-a, novi srpski član Predsjedništva BiH je Milorad Dodik koji je dobio potporu 55,15 posto birača, dok je dosadašnji član državnog vrha Mladen Ivanić osvojio naklonost 41,98 posto glasača čiji su glasovi prebrojani. 

Foto:Reuters/Cropix

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.