Narodnjaci pobjednici izbora u Austriji, moguća koalicija sa Zelenima

Narodnjaci pobjednici izbora u Austriji, moguća koalicija sa Zelenima

Narodna stranka (ÖVP) donedavnog kancelara Sebastiana Kurza i stranka Zeleni na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji ostvarili su najveći porast broja glasova, što otvara mogućnost za koaliranje tih dviju stranaka. Desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) i socijaldemokrati (SPÖ) doživjeli su povijesni poraz.

- Bila su to četiri teška mjeseca, ali isplatilo se. Narod nas je ponovno izabrao, istaknuo je Kurz obraćajući se članovima stranke na slavlju u Beču, četiri mjeseca nakon što se zbog tzv. Ibiza skandala raspala dotadašnja koalicijska vlada ÖVP-a i FPÖ-a.

Prema nepotpunim rezultatima koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, ÖVP je osvojlio 38,4 posto glasova. Slijede socijaldemokrati s 21,5 posto, krajnje desna Slobodarska stranka sa 17,3, Zeleni s 12,4 te Neos sa 7,4 posto glasova.

Potpuni rezultati bit će objavljeni sljedeći tjedan, nakon prebrojavanja glasačkih listića poslanih poštom.

Moguće koalicije lijevo i desno od centra

Predsjednik ÖVP-a i vjerojatni budući austrijski kancelar Kurz u nedjelju se nije izjasnio o mogućem koalicijskom partneru te je rekao da će "dobro razmisliti o svakom sljedećem potezu". Narodnjacima je otvorena opcija koaliranja sa socijaldemokratima, slobodnjacima i zelenima. Dosadašnji koalicijski kandidat ÖVP-a, FPÖ u prvim je reakcijama odbacio obnovu koalicije s ÖVP-om.

- 16 posto glasova nije dovoljno za ulazak u vladu, rekao je predsjednik FPÖ-a Norbert Hofer u nedjelju za javni servis ORF.

- Moj je cilj Austriju dovesti na prvo mjesto kada je riječ o zaštiti okoliša, izjavio je glavni kandidat Zelenih Werner Kogler. On je najavio mogućnost koalicijskih pregovora s ÖVP-om, ali je objasnio da treba doći do promjena u smjernicama narodnjačke stranke.

- Koalicijski pregovori imaju smisla jedino ako se ÖVP pokrene kad je riječ o borbi protiv siromaštva djeca te borbi protiv korupcije i klimatskih promjena, rekao je Kogler. ÖVP nije isključio mogućnost koaliranja sa Zelenima, ali je također tražio ustupke od eventualnog partnera.

Matematički postoji mogućnost koaliranja sa socijaldemokratima, s kojima je ÖVP činio vladu do svibnja 2017., kada je, zbog stalnih sukoba oko smjernica socijaldemokratsko-narodnjačke vlade, tada novoizabrani predsjednik ÖVP-a Kurz izašao iz koalicije, što je rezultiralo novim izborima i pobjedom narodnjaka koji su nakon toga ušli u koaliciju sa slobodnjacima.

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen najavio je da će idući tjedan voditi razgovore sa svim strankama koje će sudjelovati u radu sljedećeg saziva parlamenta, nakon čega će glavnog kandidata stranka koja je osvojila najviše glasova imenovati mandatarom za sastavljanje vlade.

Izlaznost je na nedjeljnim izborima bila 75 posto.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/545932/u-austriji-odrzani-parlamentarni-izbori-ocekuje-se-kurzov-povratak

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.