Veliki summit o klimi u Madridu

Veliki summit o klimi u Madridu

Gotovo sve članice UN-a okupile su se u Madridu na velikom summitu o klimi. Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Uoči početka skupa glavni tajnik organizacije Antonio Guterres poručio je da čovječanstvo mora zaustaviti rat protiv planeta koji vraća milo za drago. Dosad preuzete obveze protiv globalnog zatopljenja smatra posve nedostatnima.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine. Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, porast razine mora, suše, oluje i drugo, rekli su znanstvenici.

EU poziva na "zelenu revoluciju", upozorava da će klimatski neuspjeh biti vrlo skup

Europska unija pozvala je na otvaranju klimatskog samita u Madridu na "zelenu revoluciju", upozorivši da će nedjelovanje dugoročno biti mnogo skuplje nego proaktivan pristup.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je na otvaranju UN-ovog samita o klimi u Madridu na "zelenu revoluciju", dodajući da smo planet bacili na koljena.

UN je počeo dvotjedni klimatski summit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja. Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Nova šefica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je na otvaranju summita da će nedjelovanje na polju klimatskih promjena biti dugoročno skuplje nego proaktian pristup.

- Uvijek moramo imati na umu koliko će nas više koštati ako sada ne djelujemo, upozorila je, dodajući da bi Europska komisija trebala  kroz deset dana predstaviti novi plan za okoliš.

Kako bi EU postala klimatski neutralna do 2050. moramo djelovati sada, moramo sada provoditi politike, jer je to generacijska transformacija, dodala je.
Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine. Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da lideri na COP25 mogu zauzeti da pristupa: put nade ili predaju.

Želimo li doista da nas se sjećaju kao naraštaj koji je zakopao glavu u pijesak, upitao je Guterres predstavnike gotovo 200 zemalja koji su se okupili u Madridu. Put nade po njemu uključuje korištenje manje fosilnih goriva i dostizanje ugljične neutralnosti do 2050.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/563099/veliki-summit-o-klimi-u-madridu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.