Od 4. svibnja Italija pokreće industriju i građevinarstvo, opuštajući neke mjere kretanja

italija  igrališta

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je da Italija ulazi u drugu fazu u borbi protiv novog koronavirusa. Nakon 4. svibnja pokrenut će industriju i građevinarstvo, opuštajući neke mjere kretanja. 

Država će ponovno otvoriti javne parkove nakon prvosvibanjskih praznika. Ipak postoje određena ograničenja, poput obvezne samozaštite i zabrane okupljanja na javnim mjestima, "dok ne nađemo učinkovito cjepivo ili lijek protiv covid-19, što se neće dogoditi još nekoliko mjeseci", rekao je Conte. Italija je bila prva zemlja u Europi koju je najteže pogodila epidemiju, pa je to model za ostale zemlje koje se bave epidemijom. Zemlja, koja ima treće najveće gospodarstvo u eurozoni, pokrenut će ekonomiju 4. svibnja bez riskiranja novog vala infekcija. 

Restorani i poslovnice zatvoreni su do lipnja 

Otpočinje s proizvodnjom sva industrijska proizvodnja, uključujući tekstilnu  i modnu industriju, a započet će s radom i u građevinskoj i izvoznoj industriji, a dva tjedna kasnije otvorit će se manje važne trgovine široke potrošnje. Restorani, pubovi i barovi bit će zatvoreni do lipnja, a hranu će vjerojatno moći preuzeti i ranije.

Opuštanje ograničenja kretanja Italija planira uvesti testiranja na novi koronavirus u cijeloj zemlji. U toj tzv. drugoj fazi omogućit će posjet rodbini, naravno sa zaštitnim maskama. Putovanje između regija još uvijek neće biti dopušteno, međutim, putnici će morati nositi izjavu o svrsi putovanja, posalovno ili hitno. Ponovno će biti dozvoljeno sudjelovanje u sprovodima, s ne više od 15 ljudi. Okupljanje na javnim mjestima i dalje će biti zabranjeno. 

Škole se otvaraju u rujnu 

Škole ostaju zatvorene do rujna, zbog čega mnogi roditelji imaju poteškoće u osiguravanju skrbi za djecu. Mnogi učitelji su stariji ljudi koji su u riziku. Roditelji koji odlaze na posao dobit će posebne vrijednosne papire. Od 18. svibnja grupni atletski trening No, ponovno će otvoriti parkove i omogućiti sportske aktivnosti. Muzeji i knjižnice bit će otvoreni od 18. svibnja, kada će biti omogućen i grupni trening za sportaše. Conte je upozorio da će prije ponovnog pokretanja najjače nogometne lige Serie A u Italiji morati procijeniti sve rizike. Talijanske vlasti izvješćuju treći dan zaredom s manje mrtvih, 260, najniži od 14. ožujka. Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva u Europi, više od 26.000.

Izvor: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/po-4-maju-se-bodo-v-italiji-sorodniki-lahko-znova-obiskali/521994

foto:EPA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.