Huawei u središtu američko-kineskog rata

Huawei u središtu američko-kineskog rata

Sve su napetiji odnosi između Sjedinjenih Država i Kine, dvaju najjačih svjetskih gospodarstava.

Donald Trump već mjesecima optužuje Kinu da je zataškavala razmjere epidemije na izvoru zaraze, u pokrajini Hubei, i tako praktički omogućila da se koronavirus proširi svijetom. Odnosi su se dodatno zaoštrili nakon što je Washington prozvao kineske agente za pokušaj krađe rezultata medicinskih i drugih istraživanja u Teksasu.

Američki federalni agenti ušli su u kineski konzulat u Houstonu nakon što je kineskom osoblju dano 72 sata da ga napuste zbog optužbi da su dio špijunske mreže umiješane u ometanje američkih istraga. Policija tvrdi da je dan prije upada zaprimala prijave građana zbog dima na teritoriju konzulata: sumnjaju na paljenje dokumenata. Službeni Peking odgovorio je zatvorivši američki konzulat u kineskom gradu Chengduu.
- Zaštita naših sloboda od kineske Komunističke partije jest misija našeg doba. Amerika je u savršenoj poziciji da je predvodi zbog principa na kojima je utemeljena, poručuje američki državni tajnik Mike Pompeo. 

- Neki ljudi u konzulatu u Chengduu bavili su se aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim statusom, miješajući se u unutarnje poslove Kine i narušavajući njezine sigurnosne interese, odgovara Wang Wenbin iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Nastavak je ovo niza incidenata koji su počeli trgovinskim ratom Washingtona i Pekinga, u čije su središte dospjeli kineski telekom Huawei i globalni razvoj mobilnih mreža pete generacije. Sukob se dodatno intenzivirao pojavom koronavirusa u Kini. SAD optužuje kineske vlasti da su zbog prvotnog zataškavanja odgovorne za razmjere pandemije.

- Dana 23. srpnja američki je državni tajnik u svom govoru zlonamjerno napao Komunističku partiju Kine i kineski socijalistički sustav. Neosnovano optužuje kinesku unutarnju i vanjsku politiku. Pompeov govor ignorira činjenice, miješa ispravno i neispravno te je pun ideološke pristranosti i hladnoratovskog mentaliteta, dodaje Wang Wenbin.

SAD se angažirao protiv Kine i u nizu geopolitičkih kriza: od Hong Konga, represije nad ujgurskim muslimanima na zapadu Kine do teritorijalnih sporova koje Kina vodi s više susjednih država u Južnom kineskom moru, te nedavnih vojnih okršaja s Indijom u pograničnim područjima Himalaje.
Pompeo je pozvao demokratske zemlje na stvaranje međunarodne koalicije protiv utjecaja Kine.

Njemačka je još nakon preuzimanja predsjedanja Europskom unijom kao prioritet istaknula postavljanje prema kineskim metodama, ističući kao primjer sustavno gušenje demokracije u Hong Kongu.

Rusija je, pak, američku inicijativu odbacila poručivši da neće nasjesti na provokacije iz Washingtona.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/638164/huawei-u-sredistu-americko-kineskog-rata

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.