Teroristički napad na Beč: Policija i vojska na ulicama Beča i u potrazi za napadačima

Beč teroristički napad

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je na konferenciji za novinare građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada. nakon što je u ponedjeljak navečer kod bečke sinagoge otpočeo teroristički napad na središte Beča. Austrijski mediji javljaju da su najmanje tri osobe, među kojima napadač, ubijene u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča.

Nakon napada, u kojemu je poginuo jedan prolaznik, u bolnicu je prevezeno petnaest osoba, a jedna je žena poslije podlegla ozljedama.  
Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu. Ubijeni terorist, utvrđeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo. Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer izjavio je da je nekoliko napadača otvorilo vatru na šest lokacija u blizini središnje bečke sinagoge. Uz policiju, stanje u središtu grada osiguravaju pripadnici specijalnih jedinica.
Policija je ogradila cijelo područje, zaustavljen je javni gradski prijevoz. U sinagogi i uredni u to vrijeme nije bilo nikog, ali se zbog policijske akcije  mnogi građani koji su se zatekli u tom dijelu grada nisu mogli vratiti svojim kućama. Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske. 
Terorističke napade osudili su mnogi svjetski državnici, a među njima i hrvatski premijer i ministar vanjskih i europskih poslova.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova objasnio je kako je u sukobu s policijom ubijen jedan od napadača, a jedan policajac je teško ozlijeđen. Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno od čega sedam teže.
Izvori; HRT, t

 
 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.