Beč: Na trgu ispred gradske vijećnice postavljeno božićno drvce kao simbol optimizma i zajedništva

Beč: Na trgu ispred gradske vijećnice postavljeno božićno drvce kao simbol optimizma i zajedništva

Unatoč pandemiji koronavirusa i strašnom terorističkom napadu koji se u ponedjeljak navečer odvio u središtu Beča i ove se godine nastavila tradicija postavljanja božićnog drvca na trgu ispred zgrade gradske vijećnice u austrijskoj prijestolnici. Na tom je činu u četvrtak, 5. studenog, bio nazočan i bečki gradonačelnik Michael Ludwig. Tim je povodom kazao da u ovim teškim trenucima drvce predstavlja simbol optimizma i zajedništva. Dodao je da austrijska metropola time želi pokazati da i dalje normalno funkcionira te da je Beč siguran grad. 

Osim toga, božićno drvce na trgu ispred vijećnice predstavlja simbol solidarnosti jer svake godine dolazi iz neke druge austrijske pokrajine. Ova tradicija njeguje se još od 1959. godine. Prvo božićno drvce u glavni je grad Austrije dopremljeno iz Koruške, dok je ovogodišnje stiglo iz Gornje Austrije. Radi se o smreki visokoj 33 metra i staroj otprilike 200 godina, a drvo te vrste smreke obično se koristi za izradu glazbenih instrumenata. Ove je godine na postavljanju drvca radilo oko 35 djelatnika bečkih gradskih službi za upravljanje šumama i za izgradnju. Zaposlenici gradskog poduzeća za održavanje vrtova narednih će ga dana ukrasiti. Svečano paljenje božićnih lampica na ovom velikom drvcu predviđeno je za početak božićnog sajma. Njegovo je otvaranje zbog mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom koje trenutačno vrijede u Austriji odgođeno te je zasad planirano za početak prosinca. 

Iz ureda za šumarstvo Gornje Austrije naglasili su da će na onom mjestu na kojemu se donedavno nalazila ova smreka uskoro niknuti novo stablo.  

Slike: © David Bohmann/PID

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.