Hrvatska će 2023. predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA)

Sjećanje na holokaust

Hrvatska će u 2023. preuzeti  predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust pošto je njezina nominacija jednoglasno prihvaćena na plenarnoj sjednici, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).  Na drugom plenarnom zasjedanju Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) pod njemačkim predsjedanjem, održanom 2. i 3. prosinca putem video-veze, jednoglasno je odobrena nominacija Hrvatske za predsjedanje IHRA-om u 2023. godini. 
U predstavljanju nominacije, Hrvatska je naglasila predanost kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja holokausta. 
Glavna postignuća njemačkog predsjedanja su prihvaćanje izjave kojom se osuđuje rehabilitacija pojedinaca koji su podupirali počinjenje zločina holokausta u državama članicama IHRA-e te usvajanje pravno neobvezujuće radne definicije „antiromskog rasizma/diskriminacije protiv Roma“, stoji u priopćenju. 
Kao aktivna članica IHRA-e Hrvatska je podržala donošenje svih IHRA-inih pravno neobvezujućih radnih definicija koje se odnose na negiranje i iskrivljavanje činjenica o holokaustu, antisemitizam te rasizam protiv Roma. 
Hrvatska je također prva od država članica IHRA-e prevela i objavila IHRA-ine Preporuke o učenju i podučavanju o holokaustu na vlastiti jezik te ih predstavila na nacionalnoj razini, navodi se u priopćenju.

IHRA je međuvladino tijelo uspostavljeno s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a osnovano 1998. godine i sada ima  34 države članice. Rad IHRA-e odvija se na razini stručnjaka u okviru radnih skupina i odbora te plenarnih zasjedanja, koja se održavaju dva puta godišnje u organizaciji države predsjedateljice. Radu IHRA-e pomaže Stalni ured sa sjedištem u Berlinu.

foto: Zagrebačka biskupija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.