Papa Franjo u božićnom je obraćanju poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost

Papa Franjo u božićnom je obraćanju poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost

Papa Franjo u božićnom je obraćanju poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granica.Objavio je HRT. https://vijesti.hrt.hr/693345/papa-pozvao-na-globalno-jedinstvo-i-pomoc-narodima-koji-pate

 
➡️ Pjesma i darovi za bolesnu djecu i medicinsko osoblje
➡️ Božić - svetkovina Kristova rođenja
➡️ Božićne čestitke državnog vrha 
➡️ Božićna čestitka kardinala Bozanića 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Kao znak novih vremena svoju tradicionalnu poruku gradu i svijetu "Urbi et Orbi" Papa nije izgovorio s balkona Bazilike sv. Petra pred desecima tisuća vjernika nego iz palače virtualno. Pandemija i njezine društvene i ekonomske posljedice dominirale su njegovim obraćanjem u kojemu je pozvao na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate zbog sukoba i humanitarnih kriza.

- Neka Sin Božji obnovi kod političkih i vladinih vođa duh međunarodne suradnje počevši od zdravstvene skrbi tako da se svima osigura pristup cjepivu i liječenju. Suočeni s izazovima koji ne poznaju granice, ne možemo podizati zidove. Svi smo u istom čamcu. U ovom povijesnom trenutku obilježenom ekološkom krizom i ozbiljnim ekonomskim i društvenim neravnotežama pogoršanim pandemijom koronavirusa  najvažnije je da priznamo jedni druge kao braću i sestre, poručio je Papa.

Pozvao je na konkretnu bratsku solidarnost koja izlazi iz okvira obitelji, etničke pripadnosti, religije, jezika i kulture. To se odnosi i na odnose između ljudi i naroda, poručio je Jorge Bergoglio u obraćanju gradu i svijetu. Taj poziv na solidarnost odnosi se "posebno na najranjivije ljude, bolesne i sve one koji su u ovim vremenima bez posla ili su u ozbiljnim problemima zbog ekonomskih posljedica pandemije, te također prema ženama koje, tijekom ovih mjeseci zatvaranja, pate od obiteljskog nasilja".

San o bratstvu suočen sa socijalno-ekonomskim nejednakostima, često suprotan "neoliberalnoj dogmi" predstavlja jednu od glavnih poruka gotovo oam godina pontifikata pape Franje. No sad je posebno često zastupljen u njegovim govorima od početka pandemije covida-19.

- Moje su misli sada s obiteljima: onima koje se danas ne mogu okupiti, kao i onima koji moraju ostati u svojim domovima. Neka Božić bude prilika za sve da ponovno otkriju obitelj kao kolijevku života i vjere - mjesto na kojem se prigrli ljubav, dijalog, oprost, bratska solidarnost i dijeli radost, izvor mira za svo čovječanstvo, rekao je na kraju poruke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.