Papa Franjo za prvog posjeta Iraku i susreta s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem osudio nasilje u ime Boga

Papa u Iraku

Papa Franjo u subotu se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima. Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom Papine turneje po Iraku prvi je i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters.Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo uputio se prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani (90) je jedan od najvažnijih predstavnika šijitskog islama u Iraku i svijetu. Rijetko održava sastanke i odbijao je razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Pristao je sastati se s Papom, ali bez prisutnosti iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.Sastanak s Papom održan je u Sistanijevu skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku, kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti. 

 Papa Franjo posjetio Ur, rodno mjesto proroka Abrahama

 Nakon povijesnog sastanka s vrhovnim vjerskim poglavarom šijita u iračkom svetom gradu Najafu, Papa Franjo je posjetio Ur, rodno mjesto proroka Abrahama kako bi nasilje u Božje ime osudio kao "najveće bogohuljenje".- S mjesta u kojemu se rodila vjera, sa zemlje našeg oca Abrahama, potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje mržnja prema našoj braći i sestrama, rekao je papa Franjo u Uru, rodnom mjestu Abrahama.
Papa Franjo je sjedio i razgovarao s muslimanskim, kršćanskim i jezidskim vođama ispred arheoloških iskopina 4000 godina starog grada koji se sastoji od zigurata, stambenog kompleksa, hramova i palača.- Vjersko i duhovno vodstvo mora odigrati veliku ulogu da se zaustavi tragedija i poticati strane, osobito velike sile, da mudrost i razum prevladaju i izbrišu jezik rata, priopćio je Sistani nakon susreta s papom Franjom.

Susret religija

Iako se Abraham smatra ocem kršćana, muslimana i Židova, nije bilo židovskih predstavnika na međuvjerskom događaju u Uru.Lokalni crkveni dužnosnik rekao je da su Židovi kontaktirani i pozvani, ali je situacija za njih bila "komplicirana" pogotovo jer nemaju strukturiranu zajednicu. Međutim, na ranijim događajima u većinom muslimanskim zemljama prisustvovao je viši židovski predstavnik.- Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni iz religioznog srca: oni su izdajice religije, rekao je papa Franjo u Uru.
- Mi vjernici ne smijemo šutjeti kada terorizam zlostavlja religiju, uistinu, smo pozvani otkloniti sve nesporazume, dodao je.Militanti Islamske države, koji su pokušali uspostaviti kalifat u nekoliko država, pustošili su sjevernim Irakom od 2014. do 2017. i ubijali kršćane, ali i muslimane koji su pružali otpor pobunjenicima.Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih u svijetu, osobito je razorena za vrijeme američke invazije i brutalnog nasilja militanata Islamske države koje je uslijedilo. Bilo ih je 1,5 milijuna, a danas ih je tek 300.000.

"Trijumf vrlina"

Papa Franjo je u Uru pohvalio mlade muslimane koji pomažu kršćanima u popravljanju njihovih crkvi "kad je terorizam napao sjever ove voljene zemlje".Rafah Husein Baher, pripadnik male, drevne sabejske religije, zahvalio je Papi što je putovao unatoč mnogim problemima u zemlji, koji uključuju nagli porast slučajeva koronavirusa i nedavni niz raketnih napada i napada bombaša samoubojica.- Vaš posjet predstavlja trijumf vrlina, to je simbol zahvalnosti Iračanima, Blagoslovljen onaj koji iskorijeni strah iz duša, rekao je Baher.Papa Franjo započeo je svoj četverodnevni posjet Iraku u petak, a u subotu će u Bagdadu predvoditi misu u katedrali svetog Josipa. U nedjelju putuje na sjever do Mosula, nekadašnjeg uporišta Islamske države u kojemu crkve i druge zgrade još uvijek nose ožiljke od sukoba.

https://vijesti.hrt.hr/svijet/irak-susret-pape-franje-i-sijitskog-duhovnog-vode-sistanija-986480

Papina poruka: Hodimo kao braća, gledajući isto nebo i imat ćemo mirnu budućnost / Vatican News https:https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2021-03/papa-hodimo-kao-braca-gledaju-isto-nebo-imat-cemo-buducnost-mira.htmlU okviru apostolskog pohoda pape Franje danas je u Uru Kaldejskom, u Iraku, domovini praoca Abrahama, blizu grada Nassiriye, održan međureligijski susret na kojem su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Papa je uputio snažan apel vjernicima svih religija kako bi, unatoč ranama prošlosti, sredstva mržnje pretvorili u sredstva mira.

 Danas je u Uru Kaldejskom, u Iraku, domovini praoca Abrahama, blizu grada Nassiriye, i u okviru apostolskog pohoda pape Franje održan međureligijski susret na kojem su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Nakon čitanja iz Svetoga pisma i Kurana, svjedočili su vjernici različitih religija.

Papa Franjo je u svom obraćanju primijetio da nas to blagoslovljeno mjesto vraća na izvore Božjega djela, odnosno rođenje naših religija. Tu gdje je živio Abraham, naš otac, kao da se vraćamo svojoj kući. Tu je Abraham čuo Božji poziv, odatle je krenuo na put koji je promijenio povijest. Plod smo toga poziva i putovanja. Bog je od Abrahama tražio da podigne pogled prema nebu i prebroji njegove zvijezde. U tim je zvijezdama vidio obećano potomstvo, vidio je nas.

Danas mi, Židovi, kršćani i muslimani, zajedno s braćom i sestrama drugih religija, častimo oca Abrahama, čineći isto, gledajući u nebo i hodajući zemljom – rekao je Papa i istaknuo – Nebo šalje poruku jedinstva. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje ne rađaju se iz pobožnog srca. To je izdaja vjere. Kao vjernici ne možemo šutjeti kada terorizam zloupotrebljava vjeru. Ne dopustimo da svjetlost neba zasjene oblaci mržnje. Tamni oblaci terorizma, nasilja i rata uzrokovali su stradanje svih etničkih i vjerskih skupina u Iraku.

Kada je terorizam prodro na sjever ove voljene zemlje, bezobzirno je uništen dio njezine veličanstvene povijesne baštine, uključujući crkve, samostane i mjesta molitve raznih zajednica – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ipak i u tom mračnom trenutku zasjale su neke zvijezde. Mladi su muslimanski volonteri iz Mosula pomogli obnoviti crkve i samostane, gradeći bratska prijateljstva na ruševinama mržnje, kao i kršćani i muslimani koji danas zajedno obnavljaju džamije i crkve.

Važno je druge doživljavati kao braću i sestre, jer pandemija je pokazala da se nitko ne može sam spasiti – rekao je papa Franjo i napomenuo – U olujama koje trenutno proživljavamo neće nas spasiti izolacija, ni utrka u naoružanju, ni podizanje zidova, nego će nas još više udaljiti. Klanjanje novcu ljude zatvara u sebe i stvara provalije nejednakosti u koje upada čovječanstvo. Konzumerizam umrtvljuje um i srce. Put koji nam nebo pokazuje put je mira. Veslajmo zajedno u istom smjeru.

Današnje čovječanstvo, posebno vjernici svih religija, sredstva mržnje trebaju pretvoriti u sredstva mira; odgovorne u državama trebaju poticati kako bi gomilanje oružja ustupilo mjesto raspodjeli hrane za sve. Moramo ušutkati međusobno optuživanje kako bi se čuo vapaj obespravljenih i odbačenih. Previše je onih koji su bez kruha, lijekova, obrazovanja, prava i dostojanstva. Moramo očuvati zajednički dom od naših grabežljivaca. Svijet moramo podsjetiti da je ljudski život sam po sebi vrijedan, a ne po onome što posjeduje; da su životi nerođenih, starijih, migranata, muškaraca i žena svih boja i nacionalnosti sveti. Podignimo oči, promotrimo zvijezde koje je vidio naš otac Abraham, zvijezde obećanja – rekao je na kraju Papa na međureligijskom susretu koji je zaključen zajedničkom molitvom Abrahamovih sinova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.