Oslobađajuća presuda koja je podijelila SAD

Oslobađajuća presuda koja je podijelila SAD

Oslobađajućom presudom završio je slučaj koji je podijelio Ameriku. Porota u Wisconsinu oslobodila je bijelog tinejdžera Kylea Rittenhousea po svim točkama optužnice za ubojstvo dvojice muškaraca i ranjavanje jednog tijekom prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti. 

Rittenhouse se branio da je pucao u samoobrani te pomogao u zaštiti privatnog vlasništva nakon pljački i požara u gradu Kenoshi. Rittenhousea konzervativci smatraju herojem, a druga strana oličenjem zastranjenja koja proizlaze iz američke kulture oružja.

- 17-godišnjak može ilegalno nositi vatreno oružje, ubiti dvije osobe i otići kući. Pa kako da se onda bilo koja afroamerička obitelj ili oni koji podupiru pravdu za sve osjećaju sigurno u ovom gradu, okrugu, državi, pitao je Justin Blake, ujak ubijenog Jacoba Blakea.

- Osobno mi nije drago da ljudi uokolo nose poluautomatsku pušku AR-15... no ako ste pročitali statut, Kyle Rittenhouse imao je pravo na posjedovanje vatrenog oružja. I, očito, nakon što su predočeni dokazi, sudac je odbacio optužbe, rekao je Mark Richards, odvjetnik Kylea Rittenhousea.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/oslobadajuca-presuda-koja-je-podijelila-sad-3523321

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.