Svijet pozdravlja dogovor Sjeverne i Južne Koreje

Svijet pozdravlja dogovor Sjeverne i Južne Koreje

Svijet je odahnuo nakon dugogodišnje krize zbog današnjeg obećanja sjevernokorejskog čelnika i predsjednika Južne Koreje da će službeno okončati rat dviju Koreja i denuklearizirati poluotok.

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In potpisali su danas deklaraciju  o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka. Na prvom summitu predsjednika dviju država u više od deset godina objavili su da će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajni i čvrsti mir na poluotoku uz pomoć SAD-a i i Kine kako bi i službeno završio Korejski rat.

- Nema razloga da se međusobno borimo - mi smo jedna nacija", kazao je Kim na povijesnom summitu obećavajući da neće ponoviti "nesretnu povijest". U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput SAD-a. Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da "na korejskom poluotoku neće više biti rata.
Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je sastanak čelnika Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong Una i Moon Jae-ina, priznavši da se radi o povijesnom summitu iako je izrazio dvojbe glede toga koliko dugo može trajati pozitivna diplomacija.
Nakon mahnite godine lansiranja raketa i nuklearnih pokusa, sada se održava povijesni sastanak između Sjeverne i Južne Koreje. Događaju se dobre stvari, ali će vrijeme pokazati, napisao je Trump na Twitteru.

Kina je također pozdravila susret pohvalivši njihovu odvažnost i nazivajući povijesnim trenutkom njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli poluotok.
Kina pljeskom pozdravlja povijesnu etapu koju su označila dvojica čelnika, divimo se odvažnosti i političkoj volji koju su pokazali te se nadamo da će (događaj) uroditi pozitivnim plodovima, rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je zadovoljstvo summitom korejskih čelnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti konkretna djela.
Želim pozdraviti taj pozitivan korak u cjelovitom rješavanju pitanja u vezi sa Sjevernom Korejom, rekao je Abe novinarima, ocijenivši summit iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.
Ono što sam danas čuo iz Koreje i ono što sam doživio posljednjih dana na Balkanu trebali bi biti pozitivan podsjetnik svima: da nemoguće može postati moguće, i da to ovisi u potpunosti o dobro volji i hrabrosti pojedinaca, tvitao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
NATO u potpunosti podupire političko rješenje tenzija u regiji.. A ja sam osobno vidio kako su duboke te napetosti kada sam nedavno posjetio Južnu Koreju i demilitariziranu zonu, rekao je na press konferenciji glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozdravio je pozitivni razvoj događaja između lidera dviju Koreja, te dodao da Pjongjang sada mora provesti ono što je obećao i provesti konkretne korake prema denuklearizaciji. Talijanski premijer Paolo Gentiloni tvitao je: Budućnost je puna nepoznanica ali ovo je povijesni dan.

HIA/HRT / autor: D.M./Hina
Foto: HRT
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.