Putin u Austriji zbog ukidanja sankcija

Putin u Austriji zbog ukidanja sankcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin za svog je posjeta Austriji, prvog inozemnog posjeta od velike pobjede na predsjedničkim izborima u ožujku zagovarao ukidanje sankcija

Sankcije i sve ostale restrikcije koje su politički motovirane, poput protekcionizma štete svima, i onima koji su ih uveli i onima kojima su nametnute,a nisu dobre  niti za rješavanje političkih pitanja - kazao je Putin na pressici nakon sastanka s austrijskim predsjednikom . Sankcije su Rusiji od strane EU i SAD uvedene 2014. Godine zbog ukrajinske krize. Zapad je osudio rusku aneksiju Krima i optužuje Moskvu da vojno potpomaže proruske separatiste na istoku Ukrajine, dok Moskva odlučno odbacuje optužbe za umiješanost u taj sukob.

Putin je rekao da je Rusija otvorena i spremna na suradnju. Te da je jednako u  interesu Rusije da se ponovo uspostavi pun suradnju, kao I  EU-a, rekao je šef Kremlja.

Putin se sastao i s premijerom Sebastianom Kurzom koji je pozvao na dijalog s Rusijom. 

Suradnju smo zadržali čak i tijekom teških razdoblja. Napredovati zajedno je bolje napredovati jedni protiv drugih", kazao je Kurz, ali I istaknuo da će, Austrija, koja od 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskim vijećem,  podržavati odluke EU-a, uključujući i pitanje sankcija.

Dan ranije novi talijanski premijer Giuseppe Conte kazao je da njegova zemlja podržava reviziju sankcija Rusiji.

Odabirom Austrije kao prve destinacije za poshjet u svom četvrtom mandatu Putin se odlučio na jednu od rijetkih zapadnih država koje žele održati dijalog s Moskvom, usprkos neslaganjima u vezi sa sukobima u Ukrajini i Siriji. 

Naime, za razliku od većine europskih država Austrija nije izopćila ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj. Beč i Moskva imaju i zajedničke energetske interese jer je Austrija jedna od glavnih ulaznih točaka u Europu za ruski plin.ovo

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.