Nassina solarna sonda Parker na putu prema suncu

Nassina solarna sonda Parker na putu prema suncu

S floridskog Cape Canaverala, lansirana je Nassina solarna sonda Parker koja time započinje sedam godišnju misiju u prikupljanjui podataka o atmosferi Sunca, prenosi dpa. Sonda koja je veličine manjeg automobila stići će na 6,1 milijuna kilometara od Sunca, što je sedam puta bliže nego ijedna letjelica dosad, prenosi Reuters. Time će postati prva letjelica koja je ušla izravno u vanjsku atmosferu te zvijezde, gdje je temperatura oko 1,3 tisuća stupnjeva Celzija, piše dpa, a prenosi HRT.https://vijesti.hrt.hr/456307/nasa-uspjesno-lansirala-letjelicu-koja-ce-istrazivati-atmosferu-sunca.

BBC navodi kako će Parker postati i najbrži ljudskom rukom stvoreni objekt u povijesti. Postići će brzine od 690 tisuća kilometara na sat, kojima bi na Zemlji od Tokija do New Yorka stiglo za jednu minutu. 
Misija takve vrste predložena je već prije 60 godina, no tek sada je za to dostupna tehnologija potrebna inženjerima.

Lansiranje je pratio i 91-godišnji astrofizičar Eugene Parker po kojem je letjelica nazvana i koji je pedesetih godina prošlog stoljeća prvi govorio o solarnim vjetrovima."Sad samo čekam rezultate", poručio je znanstvenik nakon lansiranja koje je proglasio iznimno napetim. "Stići će puno podataka. Sve što mogu reći je - vau, evo ga, kreće", dodao je Parker, a prenosi dpa. nda nazvana po njemu će ostati dovoljno niske temperature usprkos ekstremnoj toplini i radijaciji kojom će biti okružena u blizini Sunca. Gotovo sve na letjelici zaštićeno je 11,5 centimetara debelim štitomod ugljika koji će zadržavati temperaturu sonde na izdržljivih 30 stupnjeva, prenosi BBC. Znanstvenici se nadaju da bi se tijekom sedmogodišnje misije trebali rasvijetliti misterije Sunca, poput toga zašto je njegova korona toplija od same površine, kao i naučiti nešto o magnetičkom polju te zvijezde i solarnim vjetrovima. 
Parker će sveukupno napraviti 24 kruga oko Sunca, a tamo će stići u studenome. Prva postaja će mu biti Venera, čiju će gravitaciju iskoristiti kako bi se približio zvijezdi, piše dpa. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.