Papa Franjo stigao u Irsku

Papa Franjo stigao u Irsku

U dvodnevni posjet Irskoj stigao je Papa Franjo tijekom kojega će sutra održati veliku misu na otvorenom. Papa bi se trebao sastanak s irskim predsjednikom Michaelom Higginsom, a potom će se u dublinskom dvorcu susresti s premijerom Leo Varadkarom, homoseksualcem koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja. Kako je Varadkar rekao irskim medijima da želi usmjeriti pažnju na prave brige koje Irci imaju o prošlosti, u nadi da će s Papom razgovarati i o svećeničkom seksualnom zlostavljanju. 
Iako dominantno katolička zemlja, Irska je od posljednjeg posjeta prije gotovo 40 godina, kad je onamo stigao Ivan Pavao Drugi, promijenila stajališta o Katoličkoj crkvi i njezinim učenjima o društvenim pitanjima. U zemlji u kojoj se 78% građana deklarira kao katolici, papu ne dočekuju samo vjernička radost i poniznost nego i otpor i zahtjevi. Glavnu dublinsku poštu osvjetljavaju lica ljudi koji su kao djeca bili žrtve zataškanog seksualnog zlostavljanja. 
Dobivamo potporu iz cijelog svijeta dok zahtijevamo od Vatikana da napokon prizna očitu činjenicu. Da je Rimokatolička crkva, preko najviše razine u Vatikanu i samih papa, provodila namjerno prikrivanje silovanja i zlostavljanja diljem katoličkog svijeta. I da ih je prikrivala zbog zaštite svoje moći, autoriteta, položaja i novca, izjavio je Colm O'Gorman, aktivist i žrtva zlostavljanja. 
Nakon desetljeća tabua, Irska se na prelasku stoljeća počela suočavati s masovnim neprocesuiranim silovanjima djece koja su počinili katolički svećenici te zlostavljanjima djevojčica i žena u Magdaleninim praonicama, od kojih je posljednja zatvorena 1996. Papin dolazak koincidira s novim otkrićem višedesetljenog, masovnog zlostavljanja djece u američkoj državi Pensilvaniji. 
Irsko društvo opisuje se kao mnogo otvorenije i liberalnije nego prije 40 godina. Pobačaj i rastava braka više nisu zakonom zabranjeni. Homoseksualnost je dekriminalizirana tek 1993., a danas je dopušteno sklapanje istospolnih brakova. Društvo u kojem gotovo 90% stanovništva čine Irci, a katoličku vjeru ispovijeda četiri od pet stanovnika, izabralo je za premijera deklariranog homoseksualca indijskog podrijetla. 
Papin glasnogovornik najavljuje da će Crkva poduzeti određene mjere, ali da se promjene ne mogu dogoditi preko noći. Poručuje: pričekajmo Papine riječi. Poglavar Katoličke crkve u Irskoj će boraviti 32 sata. Na nedjeljnoj misi u dublinskom Phoenix Parku očekuje se pola milijuna ljudi. 

 

  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.